Uncategorized

Στον ΣΚΑΪ TV (βίντεο): «Καθώς βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε στην “επόμενη μέρα”, αυτό θα έπρεπε να προκαλέσει έναν σοβαρό διάλογο, με ηπιότερο πολιτικό κλίμα, χωρίς αυτόν τον διχαστικό φανατισμό που είναι μάστιγα για τη χώρα»

 

Δημ. Παπαδημούλης στον ΣΚΑΪ TV«Καθώς βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε στην “επόμενη μέρα”, αυτό θα έπρεπε να προκαλέσει έναν σοβαρό διάλογο, με ηπιότερο πολιτικό κλίμα, χωρίς αυτόν τον διχαστικό φανατισμό που είναι μάστιγα για τη χώρα».

«Αν ο Σαρκοζί βρισκόταν όχι στη Γαλλία, αλλά στην Ελλάδα, θα είχε απαλλαγεί με τον άθλιο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών»

 «Όσο ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα σε Αιγαίο, Κύπρο και με τα δυο παιδιά μας, τόσο εντείνεται η διπλωματική και πολιτική του απομόνωση».

Σε συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με την δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

>> Η Τουρκική προκλητικότητα

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που θέλει να μας ρίξει ο Ερντογάν.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκική προκλητικότητα, με αυτοπεποίθηση, με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, με διαρκώς ενισχυόμενα διεθνή ερείσματα και το κυριότερο, με ψυχραιμία.

Η πρώτη προτεραιότητα, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και για την κοινωνία, είναι η ανάκαμψη, η έξοδος απ’ την κρίση, η μείωση της ανεργίας, η επούλωση των πληγών. Και φυσικά, μέσα απ’ την ισχυροποίηση της οικονομίας και την ένταση πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης της επιθετικότητας του Ερντογάν, θα ενισχύσουμε τη θέση μας.

Το υπογραμμίζω αυτό, διότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες, ότι άλλο ανησυχία και άλλο φόβος και εκστρατεία εκφοβισμού.

 

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή, είτε είναι πολιτικός είτε είναι κόμμα είτε δημοσιογράφος είτε κανάλι, είναι να πανικοβάλλει τον κόσμο και να τρον σπρώχνει να πηγαίνει να αδειάζει τα ράφια των σουπερ-μάρκετ. Οδεύουμε προς μια χρονιά με ρεκόρ στον τουρισμό, έχουμε αύξηση επενδύσεων, αύξηση εξαγωγών, αύξηση απασχόλησης, είμαστε μια χώρα σταθερή, ειρηνική – είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο δυνατός όσο θέλει να εμφανίζεται. Τα έχει βάλει με όλο τον κόσμο -Αμερικανούς, Ευρωπαίους, τους πάντες-, η οικονομία του δεν πάει καλά και επομένως, δεν έχουμε κανένα λόγο να εκπέμπουμε πανικό ή φόβο.

Προς όλες τις κατευθύνσεις: τα εθνικά μας θέματα, η υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας, των εθνικών μας δικαίων, απαιτούν πλήρη και απόλυτη εθνική ομοψυχία και σοβαρότητα.

Έχουμε του κόσμου τα θέματα να διαφωνήσουμε μεταξύ μας, για να κάνει κριτική ο ένας στον άλλον, τα εθνικά μας θέματα όμως, πρέπει να είναι έξω από το πεδίο της κομματικής αντιπαράθεσης, διότι όλοι ζούμε σε αυτή την πατρίδα.

Δεν παρακολουθώ μόνο, εργάζομαι κιόλας, μαζί την Ελληνική κυβέρνηση και με τους ευρωβουλευτές όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος, για να ενταθεί αυτή η απομόνωση της Τουρκίας. Και μην υποτιμάμε, μη μηδενίζουμε, το γεγονός ότι η Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει μιλήσει με τα πιο αυστηρά λόγια και με σαφήνεια απέναντι στην Άγκυρα. Από κει και πέρα, όποιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ένας βολικός γείτονας και ο Ερντογάν ένας ευπροσήγορος, δημοκρατικός ηγέτης ο οποίος με μιάς θα ανταποκριθεί στις πιέσεις του Τουσκ ή του Γιούνκερ ή στις εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν έχει καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα.

Σε αυτό το θέμα χρειάζεται επιμονή, γιατί όσο η ηγεσία Ερντογάν, υπερβαίνει τα εσκαμμένα, στο Αιγαίο, την Κύπρο ή με τα δυο παιδιά μας, εντείνεται και η πολιτική και διπλωματική της απομόνωση. Δεν είναι κάτι που θα αποδώσει καρπούς μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μην αμφιβάλλετε ότι αυτή η σθεναρή, ψύχραιμη και σοβαρή στάση της Ελλάδας, αποδίδει καρπούς.

 

>> Οι δυο Έλληνες αξιωματικοί
Σε ό,τι μας αφορά, είναι εντελώς απαράδεκτο και θα ήταν τραγικό λάθος να δεχτούμε οποιοδήποτε παζάρι και οποιαδήποτε σύνδεση δυο εντελώς ανόμοιων πραγμάτων: Οι δυο Έλληνες αξιωματικοί έφεραν εθνόσημα και στολές και οπλισμό. Είναι υπερβολικό, παράλογο, ανόητο και δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο του κόσμου, ούτε και σε ένα δικαστήριο της Τουρκίας – με τη δεδομένη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, μια κατηγορία περί κατασκοπίας. Και γι’ αυτό ακριβώς, βλέπετε ότι παρά το ότι έχουν περάσει 40 μέρες, δεν έχει ακόμη αποδοθεί κατηγορία στα δυο παιδιά μας.

Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να πιέζουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους, με τους Αμερικανούς και με τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, το θέμα αυτό να προχωρήσει. Και αφού δεν λύθηκε όπως λυνόταν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, μέσα σε λίγες ώρες και ανάμεσα στις στρατιωτικές διοικήσεις, να τους αποδοθεί η κατηγορία για την οποία κρατούνται για να πάψουν να κρατούνται χωρίς να υπάρχει κατηγορία, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν, τα δυο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα, στην οικογένειές τους και στο στράτευμα.

Πρόκειται για λάθος από την πλευρά της ΝΔ να εμπλέκει αυτό το θέμα στην κομματική αντιπαράθεση. Από την πρώτη στιγμή, έκανα διάβημα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συντάξαμε κοινή δήλωση όλοι οι Έλληνες Ε/Β σχεδόν, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ανεξάρτητοι, ΛΑΕ… ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών.

Δεν υπήρξε καμία υποτίμηση, αντιθέτως υπήρξε εμμονή στο θέμα της διεθνοποίησης του ζητήματος. Θέσαμε το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής και στο ΝΑΤΟ και παντού.

Είναι καλό να υπάρχει σε αυτό το θέμα και από τον Μητσοτάκη και από τη Γεννηματά και από τον Θεοδωράκη, μια φωνή στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος έχει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του ως Υπουργός Άμυνας, ένα συγκεκριμένο ρόλο. Το θέμα αυτό, σε στρατιωτικό επίπεδο το χειρίζεται η ηγεσία του Στρατεύματος και στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός εξωτερικών.

>> Η ονοματοδοσία των Σκοπίων

Πρέπει να μη χάσουμε την ευκαιρία να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και τώρα, έχει ανοίξει με την κυβέρνηση Ζάεφ ένα παράθυρο ευκαιρίας. Δυσκολίες υπάρχουν, γι’ αυτό και αυτό πρόβλημα, έχει μείνει άλυτο 25 χρόνια και ο χρόνος δουλεύει εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Είναι εθνικό μας συμφέρον να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα.

Ο Τσίπρας αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει πράξη τη γραμμή που είχε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής… τη λεγόμενη γραμμή του Βουκουρεστίου. Και θα έπρεπε σε αυτό το θέμα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, δείχνουν ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη του, για το ενδεχόμενο μιας λύσης η οποία θα εμπεριέχει και σοβαρές υποχωρήσεις από την πλευρά τους. Δεν θέλω την ημέρα που ο Υπ. Εξωτερικών μας ταξιδεύει για ακόμη μια φορά στα Σκόπια, να κάνω προβλέψεις. Αυτό που θέλω όμως να σας πω είναι ότι στις Βρυξέλλες, και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο όπου είναι οι κυβερνήσεις, υπάρχει σχεδόν συντριπτική ομοφωνία στη στήριξη πρωτοβουλιών Τσίπρα και Ζάεφ, για λύση του προβλήματος.

Και για να το συνδέσω και με αυτό που συζητούσαμε πριν, αν λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας, αν εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας – διότι είναι εν εξελίξει και μια συζήτηση για συμφωνίες με την Αλβανία, τότε θα έχουμε όφελος για την ειρήνη, γαι τη σταθερότητα, για την οικονομία της Ελλάδας -ιδίως ωφελημένη θα είναι η Βόρεια Ελλάδα- και θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, εκεί που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας για τη χώρα, που είναι η Τουρκία. Λύνοντας το θέμα του αλυτρωτισμού και του ονόματος με τους γείτονες των Σκοπίων, θα μπορέσουμε να κόψουμε κυριολεκτικά και όλες τις προσπάθειες που γί9νονται να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

Εκτιμώ, ότι παρά τη δηλωμένη του διαφωνία σε μια σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία, ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Η δε κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες πήραν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Και εκεί, απλώς θυμίζω, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης μιλάει για σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής και για επιδίωξη λύσης.  Αυτό που εκτιμώ είναι ότι αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από μια σαφή, καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή -γιατί θα υπάρξουν και κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα τη στηρίξουν δεδομένου ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν και να πετάξουν στα σκουπίδια τη γραμμή του Κώστα Μητσοτάκη,  του Σημίτη και του Καραμανλή, αν τη φέρει ο Τσίπρας ως αποτέλεσμα. Μπορεί οι ΑΝΕΛ να μην το ψηφίσουν, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση – το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η κυβερνητική αστάθεια.

 

>> Μετά τα μνημόνια

Η πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνία, για τους πολίτες, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων, η επούλωση των πληγών που προκάλεσαν η χρεωκοπία, η κρίση, τα μνημόνια, οι σκληρές περικοπές.

Θα έπρεπε όλοι, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, να συζητάμε για το πώς θα εκσυγχρονίσουμε και θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, πώς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις, πώς θα μειώσουμε την ανεργία. Και θα ήθελα, και είναι μια έκκληση αυτό προς τα κόμματα, τα πολιτικά πρόσωπα και τα κανάλια, να συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά για την επόμενη μέρα.

Για το πώς τα μαθήματα της χρεωκοπίας και των μνημονίων, θα μας οδηγήσουν στο να κάνουμε μια χώρα ισχυρή, που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα. Πώς θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, τη συστημική διαφθορά, την κλοπή του δημόσιου χρήματος, πώς θα αλλάξουμε αυτό το άθλιο άρθρο 86 του Συντάγματος, που οδηγεί στην ατιμωρησία των πολιτικών. Τον Σαρκοζί πάνε να του ασκήσουν δίωξη και τον είχαν κρατούμενο για δυο μέρες, για ένα αδίκημα που φέρεται ότι διέπραξε το 2007. Αν ο Σαρκοζί, ήταν στην Ελλάδα και όχι στη Γαλλία, θα είχε απαλλαγεί με τον άθλιο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών.

Γι’ αυτό θα ήθελα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, να συνδράμουν με τις προτάσεις τους την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, για να έχουμε σε αυτά τα θέματα κάποιες αλλαγές, με την ευρύτερη δυνατή συμφωνία και συναίνεση.

Οι πάντες στις Βρυξέλλες, αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε από την Κόλαση στον Παράδεισο, όμως θα φύγουμε από την άγρια επιτροπεία και θα περάσουμε σε μια περίοδο Ευρωπαϊκής εποπτείας με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συγκεκριμένα τον κανονισμό 472. Θα έχουμε στόχους συγκεκριμένους και δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, υγιή δημόσια οικονομικά κλπ., αλλά τα μέσα με τα οποία θα υλοποιούμε αυτούς τους στόχους, θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία τώρα να τρέξουμε έτσι ώστε μέσα στις επόμενες 8-0 μέρες να γίνουν από την πλευρά μας όλα τα αναγκαία βήματα και να πιέσουμε και τους δανειστές να κάνουν από τη δική τους πλευρά τα βήματα που αυτοί χρωστούν και ιδιαίτερα σε σχέση με το χρέος και τον προσδιορισμό της Ευρωπαϊκής επιτήρησης.

Αυτά τα πράγματα – όπως το γεγονός ότι οι πάντες πια θεωρούν ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε στην επόμενη μέρα, θα έπρεπε να προκαλέσουν το εξής: έναν σοβαρό διάλογο, με ηπιότερο πολιτικό κλίμα, χωρίς αυτόν τον διχαστικό φανατισμό που είναι μάστιγα για τη χώρα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν ταυτίζεται με τους λίγους φανατικούς που υποστηρίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα, θέλει να δει δουλειές, βελτίωση εισοδήματος, ελπίδα, προοπτική, αποτέλεσμα και τους κλέφτες να πηγαίνουν φυλακή.

 

>> Οι εκλογές του 2019

Μπαίνουμε σε μια περίοδο πια, με τη βοήθεια και της απλής αναλογικής, σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η γνώμη μου ωστόσο είναι ότι η πρόταση Βενιζέλου για σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ είναι μια αυτοκτονική επιλογή για την πολιτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Φώφη Γεννηματά. Και επίσης, ότι η λογική των ίσων αποστάσεων δεν έχει μέλλον, διότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα γίνει εντονότερη η πόλωση ανάμεσα στις δυο βασικε΄ς επιλογές, που θα είναι Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Πιστεύω ότι οι εκλογές του 2019, θα είναι εκλογές-ντέρμπι, και ότι τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τις κερδίσει τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσο βελτιώνεται η κατάσταση στη χώρα και την οικονομία. Βλέπετε και στις δημοσκοπήσεις που και εσείς παρουσιάζετε ότι η ψαλίδα μειώνεται σε σχέση με πριν ένα χρόνο.

Το Κιν Αλλαγής είναι υποχρεωμένο στις νέες συνθήκες, να κάνει σαφείς επιλογές. Στην ηγεσία του, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να πάνε με τον Μητσοτάκη, στη βάση του όμως, αυτή τη συρρικνωμένη βάση του παλιού ισχυρού ΠΑΣΟΚ, έχω την εντύπωση ότι τα δημοκρατικά, αντιδεξιά, αντιφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, είναι πολύ ισχυρά. Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι είναι κεντρο-αριστερά και να λειτουργεί  ως αντι-αριστερά. Αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ, το ακραίο, το φανατικό, το υστερικό, νομίζω ότι είναι εκτός εποχής.


Δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ (
στο 44:10’)

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=304267

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο