Uncategorized

Στον ρ/σ ‘Στο Κόκκινο 105.5’: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια – Στόχος η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέσα το Δεκέμβριο»

Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» (105,5 FM): «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια»

 «Καμία επανάπαυση από την ελληνική πλευρά, να πετύχουμε το στόχο για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέσα το Δεκέμβριο»

 «Αναντιστοιχία του «ελληνικού Κέντρου» με μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας»

 

Συνέντευξη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» (105,5 FM) (Γιώργο Τραπεζιώτη) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Δημ. Παπαδημούλης μίλησε για το σημερινό Eurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η ελληνική οικονομία, και η πραγματική οικονομία και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα πηγαίνει καλύτερα, και ότι έχει αρχίσει και προχωράει ικανοποιητικά η ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των 95 προαπαιτουμένων που είναι η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης». Τόνισε, όμως, πως «αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, να μην υπάρξει η παραμικρή επανάπαυση από την πλευρά την ελληνική, έτσι ώστε ο στόχος να έχουμε τεχνική συμφωνία, ολοκληρωμένη, το Δεκέμβριο -και ει δυνατόν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου- να επιτευχθεί».

«Εμείς θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια για να ανακτήσουμε τους βαθμούς ελευθερίας που θα μας επιτρέψουν να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν να τα μνημόνια, και να οικοδομήσουμε μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, που να αυξάνει τον πλούτο, αλλά να τον μοιράζει και δίκαια και να οικοδομεί και κοινωνικό κράτος», εξήγησε ο Δημ. Παπαδημούλης, και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για το «αίσχος στο οποίο οδήγησαν τη χώρα».

«Αυτοί μας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «όσο βελτιώνεται η πορεία της οικονομίας, αυτό θα αποτυπώνεται και στο καθημερινό τραπέζι του νοικοκυριού, και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, και στην αύξηση των επενδύσεων».

«Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας να ρίξει την κυβέρνηση με τη λογική του «γιουρουσιού», των fake news και της καταστροφολογίας, μαζί με την καταφανή ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, τροφοδοτούν μέσα στη ΝΔ -που ήδη έχει πιάσει «ταβάνι» και αρχίζει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις- ένα κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς έκανε λόγο για «στείρα αντιπαράθεση των υποψηφίων αρχηγών, χωρίς ιδιαίτερη πολιτική συζήτηση», καθώς και «μια συνολική αναντιστοιχία του προβληματισμού που αναπτύσσεται σε αυτό το χώρο του «ελληνικού Κέντρου» με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας». «Η ιστορία δείχνει ότι αυτός ο χώρος ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει ισχυρό λαϊκό έρεισμα, παρά μόνο όταν είχε ισχυρή αντι-Δεξιά και αντι-νεοφιλελεύθερη ταυτότητα», είπε.

 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση μέρους της συνέντευξης:

Γ. Τραπεζιώτης: Κύριε Παπαδημούλη, σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup όπου ο Επίτροπος Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί, θα ενημερώσει για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και για τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να κλείσουμε γρήγορα και έγκαιρα τη διαδικασία. Το ζήτημα με το χρέος είναι αυτό που μας καίει, όμως, την επόμενη ημέρα.

Δημ. Παπαδημούλης: Το σημερινό Eurogroup θα είναι ήρεμο για την Ελλάδα, από το οποίο θα προκύψουν θετικές αξιολογήσεις και καλά λόγια. Ο λόγος δεν είναι ότι για πρώτη φορά θα λείπει ο Σόιμπλε. Είναι ότι η ελληνική οικονομία, και η πραγματική οικονομία και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα πηγαίνει καλύτερα, και ότι έχει αρχίσει και προχωράει ικανοποιητικά η ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των 95 προαπαιτουμένων που είναι η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, να μην υπάρξει η παραμικρή επανάπαυση από την πλευρά την ελληνική, έτσι ώστε ο στόχος να έχουμε τεχνική συμφωνία, ολοκληρωμένη, το Δεκέμβριο -και ει δυνατόν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου- να επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, που δεν είναι πολλά, γιατί κυρίως τίθενται θέματα εφαρμογής. Και μέσα στο Γενάρη να έχουμε την εκταμίευση της δόσης. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να γίνουν δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι να προσδιοριστούν περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και το δεύτερο, να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, στις 21 Αυγούστου 2018, που θα οδηγήσει και στην έξοδο από τα μνημόνια, και να εξασφαλιστεί αυτή η έξοδος.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα «ξεσαλώσουμε» και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ξανακάνει ελλείμματα και χρέη, σαν και αυτά που δημιούργησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι όχι. Εμείς θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια για να ανακτήσουμε τους βαθμούς ελευθερίας που θα μας επιτρέψουν να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν να τα μνημόνια, και να οικοδομήσουμε μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, που να αυξάνει τον πλούτο, αλλά να τον μοιράζει και δίκαια και να οικοδομεί και κοινωνικό κράτος. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία και μετά, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωζώνης. Αλλά αυτά είναι κανόνες και δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία της και δεν έχουν καμία σχέση με την επιτροπεία των μνημονίων. Τώρα είμαστε σε καθεστώς περιορισμένης δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Ακόμη και για να δοθεί μια μικρή παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρέπει να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς. Και αυτό το αίσχος στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να το τερματίσουμε οριστικά. Και αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτοί μας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

 

Γ. Τ.: Θα έχει αντανάκλαση στην καθημερινότητα του πολίτη η επόμενη ημέρα; Θα έχει ένα θετικότερο πρόσημο από αυτό που ζει σήμερα, που κανείς δεν περνάει εύκολα;

Δ. Π.: Ασφαλώς και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Γι’ αυτό δεν μας ταιριάζουν ούτε οι πανηγυρισμοί, ούτε και η απόσπαση από την καθημερινή πραγματικότητα του πολίτη, ιδιαίτερα των ασθενέστερων πολιτών, που είναι δύσκολη. Όσο βελτιώνεται η πορεία της οικονομίας, αυτό θα αποτυπώνεται και στο καθημερινό τραπέζι του νοικοκυριού, και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, και στην αύξηση των επενδύσεων -και θέλει κάποιο χρόνο, δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Μαζί με την ανάπτυξη ο στόχος είναι να αρχίσουν να βελτιώνονται, μετά και την ανάκτηση των εσωτερικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει την έξοδο από το μνημόνιο, και οι αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό θέλει δουλειά και θέλει και χρόνο. Νομίζω με την ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σταδιακά. Ήδη ζούμε τα πρώτα του σημάδια.

Αντίθετα, αυτό που βλέπω είναι ότι η τακτική της Νέας Δημοκρατίας να ρίξει την κυβέρνηση με τη λογική του «γιουρουσιού», των fake news και της καταστροφολογίας, μαζί με την καταφανή ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, τροφοδοτούν μέσα στη ΝΔ -που ήδη έχει πιάσει «ταβάνι» και αρχίζει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις- ένα κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης, που παραμένει -υπόγεια προς το παρόν, αλλά ένα προσεκτικό μάτι το βλέπει.

 

Γ. Τ.: Αναφερθήκατε στην ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Διακρίνεται ανεπάρκεια και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις -τουλάχιστον προς τις εκλογές- στο χώρο;

Δ. Π.: Μέχρι τώρα αυτό που βλέπω είναι μια στείρα αντιπαράθεση των υποψηφίων αρχηγών, χωρίς ιδιαίτερη πολιτική συζήτηση. Και μια συνολική αναντιστοιχία του προβληματισμού που αναπτύσσεται σε αυτό το χώρο του «ελληνικού Κέντρου» με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πέρασαν στην αντιπολίτευση, ο Κόρμπιν κάνει μια σημαντική στροφή προς τα Αριστερά -η οποία βρίσκει εντυπωσιακό λαϊκό έρεισμα, ιδιαίτερα στη νέα γενιά-, οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές τα πηγαίνουν καλά ως κυβερνητική δύναμη με τη στήριξη του Μπλόκο και των Κομμουνιστών της Πορτογαλίας.

Αντίθετα όσες Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις είναι στην γραμμή των δικών μας εδώ, που θέλουν να γίνουν συγκυβερνήτες με τον Μητσοτάκη, βλέπουν στις χώρες τους τρομακτικά ποσοστά και ανακαλούν και τον όρο «pasokification» (σσ. πασοκοποίηση). Το κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ πήγε από το 25% στο 5%, οι Τσέχοι Σοσιαλδημοκράτες από το 27% στο 7%, και ούτω καθ’ εξής. Νομίζω λοιπόν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική μας Αριστερά έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που έχουμε οικοδομήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το Progressive Caucus (σσ. Προοδευτική Συμμαχία) και αυτό που πάει να γίνει ως αφετηρία στο Φόρουμ της Μασσαλίας σε λίγες ημέρες, η διαμόρφωση σε προγραμματική και ιδεολογική, πολιτική βάση, ενός ευρύτερου προοδευτικού Φόρουμ με δυνάμεις -και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που επιθυμούν αλλαγές και προοδευτικές εξελίξεις στις χώρες τους και στην Ευρώπη. Σε ρήξη με τη Δεξιά και σε αντιπαράθεση με φιλελεύθερες ιδέες.

Στην Ελλάδα δεν το βλέπω αυτό το πράγμα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι αυτός ο χώρος ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει ισχυρό λαϊκό έρεισμα, παρά μόνο όταν είχε ισχυρή αντι-Δεξιά και αντι-νεοφιλελεύθερη ταυτότητα. Και από την άλλη, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις αδυναμίες και όλα του τα λάθη -γιατί δεν πρέπει να τα εξωραΐζουμε- εκφράζει αυτή τη στιγμή μια σαφή πλειοψηφία των δυνάμεων όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται στην Αριστερά.

 

Γ. Τ.: Κύριε Παπαδημούλη, σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας ημέρα

Δ. Π.: Και εγώ κύριε Τραπεζιώτη.

Ακούστε εδώ το ηχητικό της συνέντευξης «στο Κόκκινο» (105,5 FM)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο