Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση σε Κομισιόν για την πρακτική παραπλάνησης των καταναλωτών στη σήμανση προϊόντων από βιομηχανίες τροφίμων στην Ευρώπη

«Είναι ενήμερη η Επιτροπή για αυτή την πρακτική των εταιρειών τροφίμων και αν ναι, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο;»

Δημήτρης ΠαπαδημούληςΕρώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την παραπλάνηση στη σήμανση τροφίμων από εταιρείες στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές στη σήμανση τροφίμων και ποτών σε σχέση με την πραγματική τους ποιότητα.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν εάν είναι ενήμερη για αυτή την πρακτική των εταιριών τροφίμων, και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Τέλος, ζητά να μάθει από την Κομισιόν αν «θα θεσμοθετήσει κατώτατα επίπεδα περιεκτικότητας φυσικών ινών ολικής άλεσης και φρούτων -μεταξύ άλλων- ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους καταναλωτές των κρατών-μελών, καθώς και εάν σκοπεύει να δημιουργήσει ευρωπαϊκούς ορισμούς, για όρους όπως το «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «φυσικό» κ.ά. ώστε να αποφεύγονται πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

ΘΕΜΑ: Παραπλανητική σήμανση τροφίμων

Σε πρόσφατη δημοσίευσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) επισημαίνει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές στη σήμανση τροφίμων και ποτών σε σχέση με την πραγματική τους ποιότητα: Βιομηχανικά προϊόντα, που φέρουν τη παραπλανητική σήμανση «παραδοσιακό», «χειροποίητο». Ψωμιά, μπισκότα, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.α., με ελάχιστη περιεκτικότητα του προϊόντος που απεικονίζουν, κ.ά..

Σύμφωνα με τη BEUC το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ευρωπαϊκών κανόνων για το πότε οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους. Ενώσεις καταναλωτών ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψαν αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές και η πίεση που ασκήθηκε, υποχρέωσε ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων να αναπροσαρμόσουν την σήμανσή τους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι η σήμανση και η συσκευασία των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για αυτή την πρακτική των εταιριών τροφίμων και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο;

2. Θα θεσμοθετήσει κατώτατα επίπεδα περιεκτικότητας φυσικών ινών ολικής άλεσης, φρούτων, κ.α. ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους καταναλωτές των κρατών-μελών;

3. Σκοπεύει να δημιουργήσει ευρωπαϊκούς ορισμούς, για όρους όπως το «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «φυσικό» κ.λπ., ώστε να αποφεύγονται πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο