ΑντιπροεδρίαΟμιλίες

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση και δίκαιη μεταχείριση στις υπηρεσίες φροντίδας για ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια ασθένεια, που χρειάζονται μακροχρόνια περίθαλψη»

Oμιλία στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία (EASPD)

Με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αρμόδιος για θέματα Ισότητας και Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε μέρος ως κεντρικός ομιλητής στο Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «Κοινωνικές υπηρεσίες & COVID-19: ποιος ο ρόλος της ΕΕ;»

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities, EASPD)­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική καινοτομία “EaSI” (2014-2020).

Κεντρικό στόχος του Συνεδρίου ήταν να φέρει σε επικοινωνία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις κύριες οργανώσεις κοινωνικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που απασχολούν πάνω από 11 εκατομμύρια εργαζομένους σε 200 χιλιάδες φορείς και οργανώσεις, παρέχοντας υποστήριξη σε εκατομμύρια ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, παιδιά, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετανάστες κ.ά.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε τον εναρκτήριο λόγο, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντουμπράβκα Σούιτσα. Στα πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακοί, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τη συγγνώμη του Προέδρου Sassoli που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας σήμερα: ο Πρόεδρος προετοιμάζει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ωστόσο, γνωρίζετε τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της φτώχειας ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ιδίως όταν μπορεί να σχετίζεται με θέματα αναπηρίας και φύλου. Είμαι ευτυχής που μπορώ να τον εκπροσωπήσω σήμερα: Το χαρτοφυλάκιο για το οποίο είμαι υπεύθυνος ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλύπτει ιδίως τα θέματα της ισότητας και της διαφορετικότητας των φύλων, ένα θέμα που μου αρέσει ιδιαίτερα.

Η συνεχιζόμενη κρίση έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις κοινωνίες μας, ιδίως στα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει στο φως ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στον τομέα παροχής υγείας στην ΕΕ.

Αυτή η κρίση παρουσιάζει διαφορετικές δυναμικές σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς οι επιπτώσεις στην αγορές εργασίας καθυστερούν συνήθως σε σχέση με την αρχή του σοκ. Επιπλέον, η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τόσο η φύση όσο και η διάρκεια των αλλαγών στη δυναμική της αγοράς εργασίας είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Έτσι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – λόγω του περιορισμένου αποθεματικού σε μετρητά και της δυνατότητας δανεισμού, εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία (ακόμη και αν στις χώρες της ΕΕ υπάρχει μικρότερο μερίδιο εργαζομένων στην άτυπη οικονομία από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο λόγω των πιο ισχυρών συστημάτων κοινωνικής προστασίας ), αλλά και νέοι ηλικιακά εργαζόμενοι, επηρεάζονται από αυτό: Ένας στους έξι νέους εργαζόμενους σταμάτησε να εργάζεται και οι νέοι τείνουν να εργάζονται σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, αμειβόμενοι κατά μέσο όρο με πολύ λιγότερα χρήματα.

 

Οι γυναίκες επηρεάζονται επίσης έντονα καθώς τείνουν να απασχολούνται δυσανάλογα στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς η πλειονότητα των υγειονομικών και κοινωνικών λειτουργών είναι γυναίκες.

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί σοβαρή απειλή για την απασχόληση και τη διαβίωση των γυναικών, καθώς εμβαθύνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες και εντείνει τις ανισότητες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές. Από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την κοινωνική προστασία και τις ψηφιακές τεχνολογίες, έως τη σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και την απλήρωτη φροντίδα, οι επιπτώσεις του COVID-19 κλίμακώνονται για πολλούς, σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, η ανησυχητική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης έδειξε πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν κατάλληλες και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες για τα θύματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πρόσφατα χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Η πανδημία υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ασφάλεια στην εργασία και υγεία για όλους τους εργαζομένους, ακόμη και για εκείνους που δεν θεωρούνταν παραδοσιακά σε κίνδυνο (π.χ. ταμίες τραπεζών, υπάλληλοι ταμείου). Η κρίση έχει επιδεινώσει τις ευπάθειες πριν από την κρίση.

Υπάρχουν ιδιαίτερα ζητήματα και προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ψυχική υγεία για τα άτομα με αναπηρίες κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19. Σχετική έρευνα αναφορικά με προηγούμενες πανδημίες δείχνει ότι τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρίσιμες ιατρικές προμήθειες, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες καθώς οι πόροι σπανίζουν. Ορισμένα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης από άλλα άτομα βιώνοντας έντονα συναισθήματα μοναξιάς, ενώ η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν συσχετιστεί με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Ενόψει όλων αυτών των δυσκολιών και του κινδύνου για την ίδια τη συνοχή των κοινωνιών μας, έχουν αναληφθεί πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επιπλέον των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο κρατών μελών.

Στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΕΚ, θα ήθελα να υπενθυμίσω τις συγκεκριμένες ενέργειες που λάβαμε ως Ευρωκοινοβούλιο για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης. Όπως ίσως γνωρίζετε, ένα μέρος του κτηρίου Helmut Kohl στις Βρυξέλλες διατέθηκε για να φιλοξενήσει 100 ιδιαίτερα ευάλωτες γυναίκες. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο προετοιμάζει γεύματα για τις φιλοξενούμενες γυναίκες, ενώ στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι κουζίνες του Ευρωκοινοβουλίου ετοίμαζαν 1000 γεύματα καθημερινά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άλλους έχοντες ανάγκη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι οι υπηρεσίες φροντίδας και οι πάροχοι φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα των φύλων και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό τονίστηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε προσιτές υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας.

Στο ψήφισμά του της 15ης Νοεμβρίου 2018 σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας στην ΕΕ για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι υπηρεσίες φροντίδας θα πρέπει να αναπτυχθούν με βάση τον άνθρωπο, με εξατομικευμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Οι μακροπρόθεσμες υπηρεσίες θα πρέπει να θεωρούνται κλάδος της κοινωνικής προστασίας (σύμφωνα με το δικαίωμα των μακροπρόθεσμων υπηρεσιών που κατοχυρώνονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων). Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση και δίκαιη μεταχείριση στις υπηρεσίες φροντίδας για ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με αναπηρία ή / και χρόνια ασθένεια που χρειάζονται μακροχρόνια περίθαλψη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Το ΕΚ ενέκρινε επίσης μια σειρά ψηφισμάτων σχετικά με τη συνολική στρατηγική ανάκαμψης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ψήφισμά του που εγκρίθηκε στις 17 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους πολίτες, αναφέροντας ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ίδρυμά μας πιστεύει ότι οι ειδικοί πόροι πρέπει να επικεντρώνονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και στους τομείς που πλήττονται από το ξέσπασμα του COVID-19 και σε άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, και που όλοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 αλλά υποφέρουν επίσης περισσότερο και από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει τις εργασίες του για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ESF +) για τα έτη 2021-2027.

Κατά την άποψή μας, ως Ευρωκοινοβούλιο,  «[…] το ESF + θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης σε προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως η ανθρωποκεντρική υγειονομική περίθαλψη, η βραχυχρόνια περίθαλψη και η μακροχρόνια περίθαλψη, ιδίως οι υπηρεσίες φροντίδας με βάση την οικογένεια και την κοινότητα και υπηρεσίες που ενισχύουν την πρόσβαση σε επαρκείς, κοινωνικές και προσιτές υπηρεσίες στέγασης. Αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες προώθησης της υγείας και πρόληψης ασθενειών ως μέρος των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. […] “(αιτιολογική σκέψη 18)

Στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να διατεθούν στο ΕΚΤ 2014-2020 μέσω αναθεώρησης του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις 2014-2020 στο πλαίσιο της λεγόμενης «πρότασης REACT-ΕΕ», η οποία αυξάνει τα διαθέσιμα ποσά από διάφορα κεφάλαια, μεταξύ άλλων για το ΕΚΤ 2014-2020, και παρέχει πρόσθετους πόρους 58 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο ψήφισμά του της 18ης Ιουνίου σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αναγνώρισε ότι:

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, τα άτομα με αναπηρία έχουν βιώσει σοβαρές προκλήσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως απορρύθμιση των υπηρεσιών προσωπικής βοήθειας, υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης. Ακόμη, άνιση πρόσβαση ή/και πλήρη αποκλεισμό από πληροφορίες και υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με την υγεία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε ένα δίκτυο για ανθρώπους με αναπηρία, το δίκτυο CRPD, όπου τα θέματα αυτά συζητούνται τακτικά.

Ως ΕΚ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή ώστε να λάβουν υπόψη τους την διάσταση του φύλου στην κρίση COVID-19 και να ενισχύσουν την παροχή χρηματοδότησης για όλους τους τύπους υπηρεσιών φροντίδας. Η επιτροπή FEMM του Ευρωκοινοβουλίου, επεξεργάζεται μια πολύ λεπτομερή έκθεση στην οποία ζητεί, μεταξύ άλλων, μια ειδική ευρωπαϊκή στρατηγική φροντιστών για τη βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, η οποία μαζί με την αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ποιοτικών, προσβάσιμων και προσιτών υπηρεσιών φροντίδας.

Το δίκτυο αυτό του Ευρωκοινοβουλίου, για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, έχει απευθύνει επιστολή στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της ΕΕ – στην Επίτροπο Ursula von der Leyen και στον Charles Michel – για να ζητήσει να κατανεμηθούν εξίσου οι επενδύσεις στο πακέτο ανάκτησης μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η εκτίμηση των επιπτώσεων στο φύλο και ο προϋπολογισμός των φύλων πρέπει να εφαρμοστούν για όλα τα κονδύλια του πακέτου ανάκαμψης και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους κοινωνικοοικονομικούς τομείς που υπέφεραν περισσότερο.

Συμπερασματικά, έχουν ήδη αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες σε κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των διαφόρων προτάσεων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: πρέπει να γίνουν περισσότερα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διασφαλίσει ότι θα θέσει καινοτόμες και φιλόδοξες ιδέες στον πυρήνα των πολιτικών αποφάσεων που υποστηρίζονται από τη δέσμη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πιο ευάλωτα άτομα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης, καθώς είναι εκείνα που έχουν υποφέρει περισσότερο από αυτήν την κρίση.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ισότητα των φύλων και στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στην κυβέρνηση και στην ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων και την ανάκαμψη COVID-19.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση μπορεί επίσης να είναι μια έκκληση αφύπνισης, μια ευκαιρία για την αποφασιστική αντιμετώπιση ορισμένων μακροχρόνιων ελλείψεων στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο