ΣυνεντεύξειςΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1: «Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό δυο προϋποθέσεις: να ανεβάσουμε ταχύτητες σε όσα έχουμε δρομολογήσει ως στόχους και να μην αλλάξει η ΝΔ τον αρχηγό της μέχρι τότε»

• «Δεν βλέπω πολλούς δεξιούς να είναι διατεθειμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά για έναν κορυφαίο νεοδημοκράτη αν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι έβαλε το χέρι στο μέλι...»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» (Κώστας Αρβανίτης) της ΕΡΤ.
Στη συνέντευξη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μέγα-σκάνδαλο της Novartis και στη συστημική διαφθορά που αποκαλύπτει για το παρελθόν της χώρας μας, αλλά και για το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, τις πρώτες στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:


Novartis και συστημική διαφθορά

Δ. Παπαδημούλης: «Ένας από τους λόγους που βούλιαξε στη χώρα και την έριξαν στα βράχια η πολιτική και η οικονομική ελίτ που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες, ήταν το πάρτι διαφθοράς. Δεν ήταν μόνο το πελατειακό κράτος και οι μαγειρεμένες  στατιστικές. Και προϋπόθεση ανάπτυξης για τη χώρα, δεν είναι μόνο να έχουμε υγιή δημόσια οικονομικά, να κάνουμε επενδύσεις κ.λπ. αλλά και το να περιορίσουμε και αυτό που λέγεται συστημική διαφθορά».

«Το σκάνδαλο Νovartis είναι μέγα σκάνδαλο, παγκόσμιας εμβέλειας και δεν είναι σκευωρία. Ευτυχώς που ενεπλάκη και το FBI, γιατί αλλιώς το σκάνδαλο Novartis-Ελλάς δεν θα το είχαμε μπροστά μας να το κουβεντιάζουμε.
Δυστυχώς για την ελληνική πολιτεία, Βουλή, κυβερνήσεις και δικαιοσύνη, κανένα από τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων ετών δεν αποκαλύφθηκε με ελληνική πρωτοβουλία. Και το σκάνδαλο Siemens που το έθαψαν οι προηγούμενες πλειοψηφίες και κυβερνήσεις, ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ. Και το σκάνδαλο Novartis αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών. Η Novartis το έχει ομολογήσει, έχει αρχίσει και πληρώνει, έχει αρχίσει και ξηλώνει…
Αυτό που χρειαζόμαστε εμείς εδώ, είναι να αποκτήσουν οι ελληνικοί θεσμοί και ιδιαιτέρως η ελληνική δικαιοσύνη, ταχύτητες και “αποτελεσματικότητα  FBI”. To λέω έτσι για να συνεννοηθούμε».

«Αυτό που δεν μου αρέσει είναι οι κραυγαλέες ανακολουθίες. Γιατί βλέπω πολύ θυμό, πολύ αγωνία, πολλές τσιρίδες και κραυγές. Η δική μου γνώμη είναι: Να εφαρμοστούν τα νόμιμα, να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της ζητήσουμε να την κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, έτσι ώστε να υπάρχει στο τέλος αποτέλεσμα, είτε είναι καταδίκη είτε αθώωση.
Να μην κουκουλωθεί αυτή η ιστορία. Έχουμε μερικά θετικά και θέλω να τα υπογραμμίσω: Το γεγονός ότι ο κ. Μανιαδάκης δεν έγινε Λούης αλά Χριστοφοράκος, γιατί δεν του το επετρεψαν οι ελληνικές αρχές, αυτό είναι στα συν της χώρας.

Επίσης, με προβληματίζει πάρα πολύ πώς το ίδιο πρόσωπο που μέχρι χτες ήταν “κουκουλοφόρος”, τώρα έχει γίνει ήρωας της ΝΔ και κάποιων ιδιωτικών μέσων που στηρίζουν τη γραμμή της. Πρέπει να μας το εξηγήσουν.
Απ’ ό,τι διαβάζω, από τις 13 Δεκεμβρίου του 2017, το FBI με βάση τη δική του έρευνα, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κύριος δεν πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, διότι ήταν και ο ίδιος εμπλεκόμενος. Αυτό που θέλω τώρα, είναι αυτή η “γκρίζα προσωπικότητα” να κριθεί, όχι από σας κι από μένα, αλλά από αυτούς που έχουν αναλάβει να την κρίνουν. Ως κρίκος όλης της υπόθεσης».

«Στα χρόνια που η Ελλάδα παρήγαγε ελείμματα και χρέη, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα πολλαπλασιάστηκε και κάποιοι κάναν πάρτι. Δεν μου φαίνεται λογικό, από όλο αυτό το κόλπο που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ή ενδεχομένως και δις ευρώ στον έλληνα πολίτη και φορολογούμενο, να ήταν εμπλεκόμενοι μόνο γιατροί και να μην υπάρχει κανείς πολιτικός ή σύμβουλος υπουργού αναμιγμένος στο κόλπο.
Είχε φτιαχτεί μια νομοθεσία που οι τιμές που έπαιρναν τα φάρμακα στην Ελλάδα -και στα πρώτα μνημονιακά χρόνια και όχι μόνο μέχρι το 2010- καθόριζαν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Άρα, αν έπαιρνε η Novartis μια ακριβή τιμή σε κάποιο της φάρμακο αυτό της έδινε κέρδη σε όλη την Ευρώπη…
Τώρα, από τη στιγμή που αυτός ο κύριος διαβάζω ότι έχει βρεθεί και με λεφτά που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κλπ. και θεωρείται κατηγορούμενος και θα κριθεί από τη δικαιοσύνη, θα ήθελα να ζητήσω από όλα τα κόμματα: Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Επίσης, θα ήθελα και από τους συνδικαλιστές δικαστές: Να μην είναι ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι. Δηλαδή όταν βλέπω σήμερα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να βγάζει ανακοίνωση όπου κατακεραυνώνει τον Πολάκη, θέτω το εξής ερώτημα: Τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ χθες το βράδυ να απειλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν τον άκουσαν; Ή βλέπουν μόνο ΕΡΤ αυτοί που συντάσσουν τις ανακοινώσεις και δεν βλέπουν καθόλoυ ΣKAΪ;»


Προστασία μαρτύρων

Δημ. Παπαδημούλης: «Όταν εμείς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, ψηφίζαμε υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και σύσσωμη η ευρωπαϊκή δεξιά μαζί με την ακροδεξιά, εψήφιζαν εναντίον. Και ξέρετε κάτι; Ζούμε σε έναν κόσμο και σε μια Ευρώπη, όπου τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φορολογικά, διαφθοράς, εξαπάτησης, υπερτιμολογήσεων, off shore κλπ. κ.λπ., αποκαλύπτονται από τους λεγόμενους whistleblowers.
Δηλαδή, μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι, ανακαλύπτουν πράγματα που χιλιάδες ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελεγκτικοί θεσμοί τα βλέπουν να περνούν κάτω από τη μύτη τους».

Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας

Δημ. Παπαδημούλης: «
Η καινούρια Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε, διδαγμένοι από τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα βράχια, στα μνημόνια, στις χρεοκοπίες, στις μεγάλες αφαιμάξεις δικαιωμάτων και εισοδημάτων του ελληνικού λαού, απαιτεί να κάνουμε τα στοιχειώδη. Να έχουμε μια δικαιοσύνη η οποία να δικάζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις υποθέσεις, αδιαφορώντας για το αν αυτός που δικάζεται είναι πλούσιος ή φτωχός, γνωστός ή άγνωστος, μια φορολογική αρχή η οποία να φορολογεί δίκαια, μια διοίκηση η οποία να εξυπηρετεί τον πολίτη με ισχυρότερη ψηφιοποίηση, ένα καλύτερο σύστημα παιδείας και υγείας, και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το στοίχημα της επομενης τετραετίας.

Οι επόμενες εκλογές, που το καλύτερο θα είναι να γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στο τέλος της 4ετούς θητείας, θα χαρακτηριστούν από μια έντονη πόλωση και πολιτικό διπολισμό. Το άθροισμα των δυο κομμάτων που θα διεκδικήσουν την πρωτιά, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα πλησιάζει ή και μπορεί να ξεπεράσει το 70%, η διαφορά ανάμεσά τους θα είναι μικρή και κατά τη γνώμη μου,

τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό δυο προϋποθέσεις: η μια είναι ότι θα ανεβάσουμε ταχύτητες σε όσα έχουμε δρομολογήσει ως στόχους, και η δεύτερη να μην αλλάξει η ΝΔ τον αρχηγό της μέχρι τότε».

«Σκευωρία» η Novartis;

Δημ. Παπαδημούλης: «Αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς ότι “πρόκειται για σκευωρία εναντίον του που άρχισε να επιβεβαιώνεται”, είναι μια πολιτική μπαρούφα και ένα συνειδητό ψέμα, το οποίο  διαψεύδουν η ίδια η Novartis που ομολογεί ότι πρόκειται περί σκανδάλου – και έχει αποφασίσει και έχει αρχίσει να πληρώνει και λεφτά γι αυτό- και το FBI που το ψάχνει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Τι ισχυρίζεται ο Αντώνης Σαμαράς; Ότι και η Νovartis και το FBI λένε ψέμματα για να τα βάλουν με τον Αντώνη Σαμαρά εκ Πύλου;

Λυπάμαι όταν βλέπω κόμματα ή μέσα ενημέρωσης που κάνουν υποστήριξη στα συγκεκριμένα αυτά κόμματα, να μετατρέπονται σε ασπίδα υπεράσπισης βρώμικων υποθέσεων και ενεχόμενων προσώπων. Εγώ θα ήθελα, μια συμμαχία εντίμων στην πολιτική ζωή και τη δημόσια σφαίρα.

Στην κοινωνία βλέπω ΝΔημοκράτες και ΠΑΣΟΚτζήδες που είναι τίμιοι άνθρωποι και που δεν έχουν βάλει το χέρι στο μέλι. Και ξέρω και πολιτικούς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν βάλει το χέρι στο μέλι. Και λεώ: Γιατί, αν ένας νεοδημοκράτης ή πασοκτζής ή, ο μοι γένοιτο αριστερός, πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, να έχουμε κόμματα, εφημερίδες, ολιγάρχες, κανάλια, να προσπαθούν να μας πείσουν κατά το γνωστό ανέκδοτο “αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις”;
Εδώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα.

Κάνω έκκληση να καταλάβουν ολες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, ότι αυτό το σύστημα μιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ που έφαγε μέχρι και τα πορτοπαράθυρα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, δεν είναι η πολιτική παράδοση του δημοκρατικού κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, του φιλελευθερισμού, της κεντροαριστεράς…
Μιλάω για την ανάγκη να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει με μεγάλα πολιτικά ανοίγματα και θεσμικές τομές στο να συμπαρασύρουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει κάθαρση, που θέλει οι κλέφτες επιτέλους να πάνε φυλακή, που θέλει επιτέλους ένα μέρος από τα κλεμμένα να γυρίσουν πίσω...»

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Δημ. Παπαδημούλης: «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Έχουμε μπει σε μια πορεία ανάκαμψης και όσο ενισχύεται η σταθερότητα, θα μειώνεται η ανεργία, θα αυξάνονται οι επενδύσεις, θα αυξάνεται ο πλούτος και θα επουλώνονται και οι πληγές των μνημονίων. Οι Πρέσπες έχουν ήδη την πλειοψηφία για να περάσουν. Και κατά τη γνώμη μου, αν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ολοκληρωθεί η κυρωση της συμφωνίας στη γετονική χώρα, δεν είναι ανάγη να περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο για να κάνουμε τα επόμενα δυο βήματα: την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και το δεύτερο νομικό βήμα –λίγες μέρες μετά γιατί έχει διαφορετικό χαρακτήρα, το σύμφωνο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και τα δυο, θα έρθουν στην ελληνική βουλή.

Εϊναι γνωστό ότι ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με αυτή την πολιτική και έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα φύγει από υπουργός, σε ένδειξη αυτής της διαφωνίας. Κατά τη γνώμη μου, παρότι εγώ θα προτιμούσα να ολοκληρωθεί αυτή η τετραετία με αυτή τη συμφωνία, αυτό δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις αναγκαίες συμπληρώσεις και αλλαγές, ανασχηματισμός λέγεται αυτό, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε την τετραετία. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να κάνει έναν ανασχηματισμό που θα εμπλουτίσει το αριστερό-προοδευτικό στίγμα αυτής της κυβέρνησης και θα δώσει νέα ώθηση.

Για όσους, όπως η κα Σπυράκη ή ο κ. Μητσοτάκης ζητούν κάθε μέρα εκλογές ή “να πέσει χτες ο Τσίπρας”, έχω να πω μόνο “ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά… Έχουν τη δυνατότητα, από τις 17 Δεκεμβρίου που μας πέρασε, να καταθέσουν αν θέλουν πρόταση μομφής για να μετρηθούμε και να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

Εμείς, επειδή έχουμε επιχειρήματα δε χρειάζεται ούτε να τσιρίζουμε ούτε να κραυγάζουμε. Όταν βλέπετε ανθρώπους να τσιρίζουν και να κραυγάζουν, κάτι φοβούνται και ενδεχομένως θέλουν να κρύψουν την ουσία πίσω από ένα κλίμα εμφύλιου διχασμού.

Επειδή κυκλοφορώ και μιλώ με κανονικούς ανθρώπους, όλων των κομμάτων, βλέπω ότι με εξαίρεση λίγους φανατικούς, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να προχωρήσουμε μπροστά, διδαγμένοι από τα λάθη του παρελθόντος και θέλει και σοβαρό πολιτικό διάλογο. Κι αν υπάρχουν και κάποια θέματα συνεννόησης  σε ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς, εθνικά ή εξωτερικής πολιτικής – επειδή ζούμε σε έναν ταραγμένο πλανήτη – βλέπε Τραμπ, Ιταλία, κρίση στην Ευρώπη, Μπολσονάρο κ.λπ, κι εμείς έχουμε αρχίσει να βγάζουμε το κεφάλι έξω από το νερό και να πλησιάζουμε στην ακτή, πρέπει να το κάνουμε με καθαρό μυαλό.

Δεν βλέπω πολλούς δεξιούς να είναι διατεθειμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά για έναν κορυφαίο νεοδημοκράτη αν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι έβαλε το χέρι στο μέλι…»

 

 

Tags

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο