Συνεντεύξεις

Στο Ραδιόφωνο 24/7: «Χρειάζεται ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει να τα κάνουμε πράξη πιο γρήγορα και πιο τολμηρά. Χρωστάμε μια συγνώμη, όσοι εκπροσωπούμε το κράτος – ακόμη κι αν οι ευθύνες που βαραίνουν πηγαίνουν πολύ πίσω σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Νομίζω ότι αυτό το έκανε με ευθύτητα, σοβαρότητα και συνέπεια ο Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη»

«Ψύχραιμη αξιολόγηση δομών και προσώπων συντελείται και θα ολοκληρωθεί»

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωμάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα με κεντρικό ζήτημα την τραγωδία στο Μάτι Αττικής και την ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και οι χρόνιες παθογένειες της χώρας μας.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Βασίλη Σκουρή, ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφέρθηκε τέλος και στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019, τα μελλοντικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές κ.ά.
Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα. Κατά τη γνώμη σας υπήρξαν ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι, και αρκούν η παραιτήση του Νίκου Τόσκα και οι αλλαγές των ηγεσιών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής;

Προφανώς θα πρέπει να αναζητηθούν με ψυχραιμία οι ευθύνες και στις δομές και στα πρόσωπα, γιατί αυτό που μπορεσαν να κάνουν η πολιτεία και η διοίκηση δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό θρηνούμε και τόσους νεκρούς. Προφανώς και πρέπει να αλλάξουν πολλά και να γίνουν περισσότερα και καλύτερα. Πριν  απ’ όλα ενισχύοντας τις δομές που θα μας προστατέψουν από άλλες ανάλογες τραγωδίες και αλλάζοντας πιο τολμηρά τις κακοδαιμονίες οι οποίες στην περίπτωση του Ματιού, όπως και της Μάνδρας, φάνηκαν ολοφάνερα. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μια ψύχραιμη αξιολόγηση δομών και προσώπων, που μπορούν να οδηγήσουν και σε καταλογισμό ευθυνών και σε αλλαγές και νομίζω ότι αυτό που έχει αρχίσει ήδη να συντελείται, θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, καθώς μετά και τις 20 Αυγούστου, μπαίνουμε σε μια καινούρια φάση.

Μήπως κε Παπαδημουλη, άργησε να δείξει αντανακλαστικά το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτό το θέμα; Μήπως καθυστέρησε, μήπως συγκάλυψε τα γεγονότα; Μήπως έκανε αρχικά μια «πλήρη συγκάλυψη των γεγονοτων» όπως είπε πριν λίγο στον σταθμό μας η Μαρία Σπυράκη και «επειδή δεν μπορεσε να συγκαλύψει τα γεγονότα προχωρά τώρα σε απόδοση ευθυνών»;

Κοιτάξτε, ό,τι και να έκανε ο Τσίπρας, η ΝΔ θα του έκανε άγρια πολεμική, γιατί δυστυχώς, και το λέω με λύπη μου, αυτή την ώρα της εθνικής τραγωδίας, αντί να βρεθούμε ενωμένοι και να κάνουμε αποτίμηση των δυνατοτήτων της διοίκησης και της χώρας, αντί να ενωθούμε σε εκείνες τις αλλαγές ππυ χρειάζονται για την πολιτική προστασία, τη δασοπροστασία,στην αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών που σχετίζονται με τον πολεοδόμηση, βλέπω να χρησιμοποιείται γαι μια ακόμη φορά η τραγωδία, την ώρα που ακόμη θρηνούμε τους νεκρούς…

 

Να μην υπάρξει κριτική στην κυβέρνηση, δεν γίνεται φαντάζομαι.

Ασφαλώς, η κριτική είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη. Αυτό που νομίζω ότι είναι λάθος και θα αποδειχθεί και πολιτικά ατελέσφορο και για τη ΝΔ και όσους την αβαντάρουν, είναι να χρησιμοποιηθούν οι νεκροί, τα αποκαϊδια, η εθνική τραγωδία, ώς μοχλός ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει. Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι όπως η ΝΔ εφήφισε στη Βουλή τα μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση κ.λπ, έτσι να υπάρξουν πρωτοβουλίες και για την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και στα δυο εκκρεμή εθνικά θέματα που είναι: η ενίσχυση, αναδιαργάνωση και αναβάθμιση της πολιτκής προστασίας και το να μπουν σε μια σειρά τολμηρότερα μέτρα για αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας ο ανασχεδιασμός ο πολεοδομικός που σχετίζεται με δάση, με ρέματα κλπ.


Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, η κα Σπυράκη, μας είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και ότι κυρίαρχο θέμα είναι ποιος εφαρμόζει τις πολιτικές και τις αποφάσεις και ότι γι’ αυτό χρειάζεται η αλλαγή της κυβέρνησης. Εσείς, παρά τη στάση της ΝΔ, πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός, ώστε να υπάρξει μαι συναίνεση, μια συμφωνία, μια συζήτηση για το πώς πρέπει να αναβαθμιστεί η πολιτική προστασία;

Ναι κύριε Σκουρή. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός κάλεσε κορυφαίους επιστήμονες και ζήτησε τη συνδρομή τους. Νομίζω ότι το πόρισμα των «σοφών» για το τι πρέπει να αλλάξει με τα αυθαίρετα, με τα δάση, με την πολιτική προστασία, πρέπει να τεθεί ενώπιον όλης της πολιτικής ηγεσίας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να αναζητήσουμε την ευρύτερη εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Το να προστατεύουμε τα δάση, το να μην έχουμε τόσους νεκρούς από ξαφνικές πυρκαγιές, το να μη χτίζουμε στα ρέματα, το να μην μαντρώνουμε τις παραλίες, νομίζω ότι είναι θέματα με τα οποία συμφωνεί το 99% των Ελλήνων ανεξάρτητα με το ποιος είναι κυβέρνηση. Και πρέπει να σχεδιάσουμε τώρα εκείνες τις τομές και να τις υλοποιήσουμε –και με κυρώσεις για εκείνους που τις παραβιάζουν, για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα, για τις επόμενες δεκαετίες.

Μήπως κατά τη γνώμη σας, θα όφειλε η κυβέρνηση και ο Πρωθουργός να ζητήσουν μια συγνώμη για την εκατόμβη των νεκρών στην Αττική;

Χρωστάμε μια συγνώμη, όσοι εκπροσωπούμε το κράτος – ακόμη κι αν μιλάμε για κακοδαιμονίες, παθογένειες και πελατειακές λογικές που πηγαίνουν πολύ πίσω και βαραίνουν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι αυτό το έκανε με ευθύτητα, σοβαρότητα και συνέπεια ο Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Είναι προφανής για μένα η έμπρακτη και καθημερινή συγνώμη. Αλλά για να μην είναι υποκριτική θα πρέπει να συνοδεύεται από εκείνες τις αλλαγές – με τόλμη, με συνέπεια, που θα οηδηγήσουν στο να μην ξαναζήσουμε μια ανάλογη εθνική τραγωδία. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά και επιμένω: Τα θέματα αυτά, από τη στιγμή που ακόμη και την ώρα της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και του ανθρώπινου πόνου, η Βουλή ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, γιατί να μη γίνει αυτό και για άλλα θέματα;


Γιατί η αντιπολίτευση, ΝΔ και το ΚινΑλ, λένε ουσιαστικά ότι οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό είναι του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει ως μόνιμο στόχο τον Τσίπρα. Δυστυχώς η Φώφη Γεννηματά έχει ευθυγραμμιστεί σε αυτή τη λάθος τακτική. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό μπορεί να συσπειρώνει ενα σκληροπυρηνικό, φανατικό κοινό που είναι ο πυρήνας της ΝΔ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και κεντροδεξιών πολιτών, ή που ανήκουν στο δημοκρατικό κέντρο, δεν θέλουν φανατισμό, θέλουν τολμηρά μέτρα. Διότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται –όσοι έχουν «πλάτες» και σχέσεις με εκείνον που κυβερνά, να αυθαιρετούν εις βάρος των υπολοίπων- κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Και η κλιματική αλλαγή – βλέπετε πώς βράζει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο- επιβάλλει αυτά να τα κάνουμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, με σχέδιο και συνεννοημένα.
Και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί η κυβέρνηση –και νομίζω ότι όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά αν κινηθεί τολμηρά, θα το πιστωθεί και πολιτικά. Εγώ κάνω αντίστροφη κριτική: Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε ίσως, τα προηγούμενα 3μισι χρόνια, παράλληλα με τις προσπάθειες να βγούμε από τα μνημόνια, να είχαμε κάνει και περισσότερα πράγματα στον τομέα αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας και της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας.

Δεν θέλω να σας ρωτήσω για ανασχηματισμό –θα μου απαντήσετε ίσως ότι αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού, όμως κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να αλλάξει; Στα θέματα της καθημερινότητας, υπάρχει αν όχι μια μεγάλη καθυστέρηση, μια υποβάθμιση αυτών των θεμάτων. Τι πρέπει να αλλάξει στη τελική ευθεία προς τις κάλπες;

Νομίζω ότι το διαρκές στοίχημα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του 2019 είναι να λέει λιγότερα και να πράττει περισσότερα, να αυξήσει δραστικά την αποτελεσματικότητά της και πέρα από τα μεγάλα, να βελτιώσει το «φύλλο αγώνα», το μετρήσιμο αποτέλεσμα δηλαδή και στα λεγόμενα «μικρά», που συνθέτουν την καθημερινότητα του πολίτη. Εκεί, ο Πρωθυπουργός, που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον ανασχηματισμό, το ποιοι/ποιες και το πότε, όλα αυτά τα σκέφτεται και έχω την αίσθηση ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα εγκυμονήσουν την ωρίμανση αυτών των σκέψεων, γιατί τα βήματα από την αφετηρία της μεταμνημονιακής εποχής – από τις 21 Αυγούστου μέχρι και τις εκλογές του 2019, πρέπει να γίνουν και με τη σοφία της διακυβέρνησης των 3μισι χρόνων. Και νομίζω ότι ο Τσίπρας, το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό και αυτό φαίνεται.


Το πολιτικό κόστος που έχει από τις πυρκαγιές και από τις εκατόμβες των θυμάτων, μπορεί να έχει πρόσθετο κόστος και από το κόψιμο των συντάξεων, όπως απαιτεί το ΔΝΤ ακόμα;

Σας συνιστώ να περιμένετε την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση, ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, με τη δική μου μικρή επικουρία ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπαθούμε για το καλύτερο. Και συνιστώ επίσης, στη ΝΔ και σε όσους βάζουν όλα τους τα αβγά στο καλάθι ότι ο Τσίπρας θα κόψει τις συντάξεις, να μην επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό, γιατί θα πέσουν έξω.

Δεν ακούγεστε πολύ κατηγορηματικός σε αυτό.

Κύριε Σκουρή, εγώ προτιμώ και σας το έχω ξαναπεί, αντί να υποσχόμαστε, να ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Το κάναμε με το κοινωνικό πλεόνασμα στο τέλος του 2016, το κάναμε με το κοινωνικό πλεόνασμα και στο τέλος του 2017. Θα το κάνουμε εκτιμώ, εφόσον συνεχίσουμε τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, και στο τέλος του 2018.

Το οικονομικό μας επιτελείο μαζί με τον πρωθυπουργό, ετοιμάζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 στηριγμένοι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, θα επιδιώξουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτά που σήμερα είναι νομοθετημένα.

Οι νεκροί στο Μάτι, μήπως θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης; Μήπως θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί, να μην προκαλείτε τον πολίτη;

Οι νεκροί στο Μάτι είναι μια εθνική τραγωδία που μας πονάει όλους. Και νομίζω ότι πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να αφήσουμε αυτό το θέμα έξω από μια αντιπαράθεση που θυμίζει τυμβωρυχία.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όταν πενθούσαν τους νεκρούς τους, ακόμη και οι πιο σκληροί πόλεμοι, οι πιο αιματηροί και οι πιο πολύχρονοι, σταματούσαν για λίγο.

 

Αυτό όμως, το κάθε κόμμα στην κυβέρνηση το θυμάται αλλά όταν είναι στην αντιπολίτευση το ξεχνάει. Κι εσείς όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, θυμόσαστε την κριτική που κάνατε για τις πυρκαγιές στην Ηλεία.

Σας απαντώ ευθέως. Ουδείς αναμάρτητος. Ποτέ δεν είπα ότι είμαστε τέλειοι. Ισχυρίζομαι όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του της αδυναμίες και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μακράν, απέχει παρασάγγες και ασκεί καλύτερη πολιτική από αυτή που εκπροσωπεί η ΝΔ και ως κόμμα και ως κυβερνητική πρόταση τα προηγούμενα χρόνια. Από κει και πέρα, αυτό που νομίζω και βλέπω συζητώντας με τον κόσμο, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από τον κόμμα που ψηφίζει, δεν θέλει στα αποκαϊδια αυτής της τραγωδίας, αυτόν τον ακραίο κομματικό φανατισμό που θυμίζει εθνικό διχασμό.

Στο News 24.7 σήμερα κάνουμε μια αποκάλυψη ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να επαναφερθεί η λίστα προτίμησης αντί του σταυρού, εφόσον οι ευρωεκλογές πραγματικοποιηθούν μαζί με εθνικές εκλογές, στις 26 Μαϊου του 2019. Εσείς, συμφωνείτε με αυτή την προοπτική;

Πιστεύω ότι είναι δημοκρατικότερο και προτιμότερο, οι πολίτες και όχι οι αρχηγοί, να εκλέγουν και τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, και τους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Θα το θεωρούσα οπισθοδρόμηση, που θα χρεωθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αλλαγής. Να ψηφίζουν δηλαδή οι πολίτες για δήμαρχο, περιφερειάρχη, δημοτικούς συμβούλους κ.λπ, αλλά να αποφασίζουν οι αρχηγοί ή στενά κομματικά επιτελεία, γαι το ποιοι θα είναι οι ευρωβουλευτές.

Τη γνώμη μου αυτή, την έχω πει και στον Πρωθυπουργό και στον αρμόδιο Υπουργό και στον Γραμματέα του κόμματος και γνωρίζω πολύ καλά -και σας παρακαλώ να το διασταυρώσετε- ότι δεν υπάρχει εισήγηση δυο μέτρων και δυο σταθμών –αλλού σταυρός και αλλού λίστα, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον Αρμόδιο υπουργό ούτε από τον Γραμματέα του κόμματος.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο