ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτικός Έλεγχος

«Πώς θα ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα που εκκρεμεί από το 2008; – Πώς θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου;»

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν, με αφορμή την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα

Ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων», που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη, εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα» και «με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα που εκκρεμεί από το 2008».

Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών για το θέμα των «διατροφικών προφίλ», ρωτά την Κομισιόν «γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη σχετική νομοθεσία που υιοθέτησε».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα[1] επισημαίνονται αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους -από πρόωρες γεννήσεις και γνωσιακή ανεπάρκεια, ως διάφορους καρκίνους[2].

Ταυτόχρονα κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων» που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη -εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων όπως η γλυφοσάτη[3].

Ερωτάται η Κομισιόν:

-Πότε και με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα, που εκκρεμεί από το 2008[4];

-Με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα;

-Γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη νομοθεσία που υιοθέτησε και που επιβάλλει τη δημιουργία των «διατροφικών προφίλ», αγνοώντας τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών[5];

 

[1] https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR19_02/SR_FOOD_SAFETY_EL.pdf

[2] βλ. στο ίδιο σ. 58 και σ. 32

[3]βλ. ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη για τη χρήση της γλυφοσάτης https://www.syriza.gr/article/id/74388/Apanthsh-Epitropoy-B.-Antroykaitis-se-Dhm.-Papadhmoylh:-Nomothetikh-protash-prin-apo-ton-Maio-toy-2018-gia-thn-aykshsh-ths-diafaneias-kai-ths-poiothtas-twn-meletwn-gia-th-chrhsh-ths-glyfosaths.html

και την ασφάλεια τροφίμων https://www.papadimoulis.gr/apanthsh-komision-gia-thn-asfaleia-trofimwn-sthn-ee/

[4] βλ. στην έκθεση σ. 38

[5] http://kepka.org/mainmenu-154/deltia-typou/d-t-2019/2697-10

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο