Uncategorized

Απάντηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα

Ύστερα από τη διαρροή στο διαδίκτυο ενός ψευδούς, προκλητικού και συκοφαντικού δημοσιεύματος, που παραποιεί σκοπίμως όσα ειπώθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Γεωργία Σκιτζή, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ακολουθεί ολόκληρη και πλήρως απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

* Λίγη ώρα μετά την απάντηση, το εν λόγω ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτό είναι εκτός από άθλιοι συκοφάντες και θλιβεροί θρασύδειλοι.

Θεωρείτε ότι το σημερινό συλλαλητήριο, ο όγκος του και η ένταση του κόσμου και όσων λεχθούν και γίνουν στη Θεσσαλονίκη μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις ή την όποια απόφαση του κυβερνώντος κόμματος προς λύση ή προς μη λύση;

Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να τον θεωρείτε δεδομένο. Καταγράφεται στη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Αυτό που θα επηρεαστεί από το σημερινό συλλαλητήριο νομίζω είναι οι εσωτερικές ισορροπίες μέσα στη ΝΔ, με δεδομένο ότι στην κορυφή της ΝΔ εκφράζονται δύο ισχυρές απόψεις, μία υπέρ και μια εναντίον του συλλαλητηρίου.

Επίσης, νομίζω ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το δούμε κάνοντας και έναν απολογισμό 25 χρόνων, και το λέω και για όσους βλέπουν θετικά αυτό το συλλαλητήριο. Ότι το 1992, με τα τότε συλλαλητήρια, δεν υιοθετήθηκε η επιδίωξη του Κώστα Μητσοτάκη, με τη στήριξη και του τότε μικρού κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, να δοθεί λύση. Ωφέλησε σε τι χώρα μας; Το αποτέλεσμα είναι ότι αναγνωρίστηκε η γειτονική χώρα από 140 περίπου κράτη-μέλη με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, γιατί δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να δεχθούν και οι δύο χώρες το συμβιβαστικό πακέτο Πινέιρο, που είχε αλλαγές και στο Σύνταγμα, και στα σύμβολα, και σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής.

Όπως μας είπε ο κ. Λυγερός, ένας από τους σημερινούς οργανωτές του συλλαλητηρίου, το γεγονός ότι τα Σκόπια μέχρι και σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξαιτίας του ελληνικού βέτο, σημαίνει ότι είμαστε, όπως λέει ο ίδιος, ο καθοριστικός παράγοντας για την πολιτική εξέλιξη των Σκοπίων, άρα έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε τη γειτονική χώρα ή να αλλάξει τον αλυτρωτισμό της και το όνομά της, ή να μείνει για πάντα εκτός αυτών των οργανισμών. Σε αυτό τι απαντάτε;

Διαφωνώ πλήρως με αυτή την ανάλυση. Αν ο κ. Λυγερός πάει οπουδήποτε έξω από την Ελλάδα και πει αυτά τα επιχειρήματα θα διαπιστώσει ότι δεν θα βρει την παραμικρή υποστήριξη. Αλλά κατά τη γνώμη μου το σημαντικό είναι τι ωφελεί τη χώρα μας. Εγώ λέω ότι ωφελεί τη χώρας μας –που παραμένει παρά τη κρίση και τα μνημόνια, μακράν η ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια- να βρούμε λύσεις συνεργασίας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και τους βόρειους γείτονές μας, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ όλη την ανάπτυξη της περιοχής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.

 Την Ελλάδα τι θα την ευνοήσει;

Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι δικά μας λιμάνια, ελληνικά, αλλά μπορούν να γίνουν λιμάνια μέσα από τα οποία θα διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών χωρών. Η Εγνατία είναι ένας ελληνικός δρόμος, αλλά μπορεί να γίνει δρόμος μέσα από τον οποίο να διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών οικονομιών. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα περάσει κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα.

Από μία αναπτυσσομένη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών στα θέματα της οικονομίας, και όχι μόνο, και από έναν προσανατολισμό αυτών των κρατών μέσα στα επόμενα χρόνια ή λίγες δεκαετίες για την ένταξή τους στην ΕΕ, θα κερδίσουν όλοι και θα κερδίσει περισσότερο η Ελλάδα.

Και θα γίνει αυτό εάν συναινέσουμε εμείς στο να λυθεί το θέμα της ονομασίας και να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία»;

Λέω ότι αυτό που επιδιώκει ο Τσίπρας είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει πριν από 25 χρόνια και ο Κώστας Μητσοτάκης και δεν τα κατάφερε γιατί τον έριξε ο Σαμαράς. Και αυτό που προσπάθησε να κάνει, και δεν τα κατάφερε, το 2007 με τη «γραμμή του Βουκουρεστίου» και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ο Τσίπρας με δύο λόγια αξιοποιεί αυτή τη στιγμή μια θετική κινητικότητα που αναπτύσσεται διαρκώς και η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι στη γειτονική χώρα, εδώ και λίγους μήνες, έφυγε ο εθνικιστής Γκρουέφσκι και έχει έρθει ο κ. Ζάεφ.

Σε πολιτικό επίπεδο βλέπω ότι σε μια σειρά κόμματα της αντιπολίτευσης οι ηγέτες τους έχουν την ίδια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό. Και το Ποτάμι, και η Φώφη Γεννηματά, ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε νομίζω να διαφωνεί με την πολιτική του πατέρα του.

Έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να πετύχει μια λύση, την οποία να αναγκαστεί να την ψηφίσει μόνο ο ίδιος, το ΚΚΕ και λίγοι βουλευτές του Ποταμιού ή όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού. Η ΝΔ πάει στο όχι, ο κ. Λεβέντης είναι φανατικά στο όχι, η ΧΑ επίσης, η ΔΗΣΥ πιθανότατα να αμφιταλαντευτεί μεταξύ του όχι και του ναι, ο κος Καμμένος είναι στο όχι. Αντέχει η κυβέρνηση να φέρει μια λύση και να την ψηφίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι;

Ακούω την πρόβλεψή σας με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτό που σας απαντώ είναι ότι αν υπάρξει λύση, με τα χαρακτηριστικά που επιδιώκει η χώρα κι η κυβέρνηση και που σταθερά επιδιώκει η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια -Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια γραμμή είναι-, τότε θεωρώ ότι όταν έρθει στη Βουλή θα υπάρξει μια καθαρή πλειοψηφία για την έγκρισή της.

Προσθέτω ότι με δεδομένο ότι επί της ουσίας ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε το ΚΚΕ έχουν διαφορετική άποψη, αντιδιαμετρικά αντίθετη, γιατί κανείς από αυτούς δεν είναι υποστηρικτής του σημερινού συλλαλητηρίου, αυτό που θα ήθελα είναι στο θέμα του Μακεδονικού, που έχει τεράστια σημασία και χρονίζει εδώ και 25 χρόνια, να μπει στην άκρη η μικροπολιτική σκοπιμότητα και να επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, γιατί πρέπει να έχουμε ρεαλισμό. Κι ο ρεαλισμός κατά τη γνώμη μου λέει ότι όσοι πιστεύουν ότι με μοχλό το Μακεδονικό θα πέσει η κυβέρνηση, απλώς ματαιοπονούν και κάνουν λάθος.

Εσείς φαντάζομαι και ως κυβερνητικοί βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τι θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο όγκος του συλλαλητηρίου πόσο θα επηρεάσει και θα σας κάνει να έχετε δεύτερες σκέψεις; Επανέρχομαι γιατί στην πρώτη σας τοποθέτηση, σε αντίστοιχο ερώτημα, εσείς μείνατε στο κομμάτι του αν υπάρχει διχασμός στη ΝΔ. Εμάς μας ενδιαφέρει η τοποθέτησή σας: Tι ανάγνωση θα κάνετε αν είναι μεγάλος ο όγκος του σημερινού συλλαλητηρίου;

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό έχει μια σαφή και ομόφωνη τοποθέτηση, γιατί το έχουμε σκεφτεί πολύ και έχουμε καταλήξει. Στο συλλαλητήριο θα πάνε αυτοί που έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη. Φυσικά και θα δούμε πόσοι μαζεύτηκαν και τι έλεγαν, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή τη θέση που έχουμε θα την αλλάξουμε, μελετώντας τον αριθμό όσων θα μαζευτούν. Η εκτίμηση που κάνω είναι ότι θα είναι ένα μεγάλο συλλαλητήριο, πάρα πάρα πολύ μικρότερο από τα συλλαλητήρια της δεκαετίας του ’90. Και επίσης, αυτό που βλέπω, και συνιστώ σε όλους να το δουν, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν κερδίσαμε αλλά χάσαμε από αυτά τα 25 χρόνια εμπλοκής, γιατί στο μεταξύ δημιουργήθηκαν μονομερείς διεθνείς πραγματικότητες, 140 κράτη-μέλη αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία σκέτο, η γραμμή του «όλα ή τίποτα» μας πάει στο τίποτα και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία.

Βλέπω επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των κομμάτων και των ηγετών της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα αν δεν θέλουν να το πουν καθαρά για λόγους αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας, επί της ουσίας είναι υποστηρικτικοί στη γραμμή λύσης με μία σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής.

Ο Κώστας Καραμανλής σε συνεργάτες του, σχετικά με την ιστορία του Βουκουρεστίου λέει: «Εγώ ποτέ δεν δέχτηκα ονομασία με τον όρο ‘Μακεδονία’. Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να ζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον λύναμε τα μεγάλα προβλήματα του Συντάγματος και του αλυτρωτισμού. Οι Σκοπιανοί τότε καλλιέργησαν έναν φανατισμό μέσω Γκρουέφσκι, η διαπραγμάτευση κατέρρευσε, άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι». Μάλιστα ο τότε υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαληνάκης, λέει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σύνθετη ονομασία το μακεδονικό  «Makedonya» για διμερή και διεθνή χρήση και όχι ένα όνομα που δεν παραπέμπει στο ελληνικό «Μακεδονία». Θεωρείτε ότι αυτή η σημερινή παρέμβαση του κ. Καραμανλή, μέσω των συνεργατών του, έχει κάποια ουσία; Είναι μια άποψη αντίθετη από αυτή που διατυπώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος λέει «δέχομαι να υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία; Σας το διάβασα, επειδή επικαλεστήκατε νωρίτερα τον Κώστα Καραμανλή.

Πρώτον, τα θέματα της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού είναι επιδίωξη της χώρας σταθερά και με την κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι που το λέει καθαρά και ο πρωθυπουργός. Δεύτερον, ο Κώστας Καραμανλής οφείλει επιτέλους να μιλά ο ίδιος. Δεν μου αρέσει να απαντώ στο τι γράφει ο εκάστοτε δημοσιογράφος για το τι λένε οι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή. Νομίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής, που υπήρξε ηγέτης της ΝΔ για πολλά χρόνια και πρωθυπουργός της χώρας για 5 χρόνια, οφείλει να μιλά ο ίδιος ώστε να σχολιάζουμε αυτά που λέει.

Προσωπικά εμένα δεν μου αρέσει να σχολιάζω τι γράφεται κάπου ότι είπαν συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή. Και προσθέτω ότι ένας από τους γνωστούς και πολύ στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Αντώναρος, όχι μέσω δημοσιογράφου ή μέσω κύκλων, βγήκε και είπε ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο. Και ένας από τους κορυφαίους στη ΝΔ, που όλοι σας τον τοποθετείτε στο Καραμανλικό στρατόπεδο, ο κ. Δένδιας, βγήκε και είπε ότι τα συλλαλητήρια δεν κάνουν καλό.

Στις Βρυξέλλες δεν θα βρει κανείς κανένα κόμμα που να ανήκει στο ΕΛΚ, στην πολιτική οικογένεια της ΝΔ, που να υποστηρίζει τη γραμμή που εκπέμπει το σημερινό συλλαλητήριο. Και αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξέρει και θα πρέπει να το πει καθαρά και στον κόσμο της ΝΔ.

Εδώ και το συκοφαντικό δημοσίευμα:

http://www.youmagazine.gr/2018/01/24661-papadimoulis-na-moirastoume-thessaloniki-kai-kavala-me-ta-skopia/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο