Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup βάζουν την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο»

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Β. Σκουρή – Αγγ. Σπανού) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωμάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η συμφωνία για το Μακεδονικό και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup βάζουν την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο

Η απόφαση που πάρθηκε στο χθεσινό Eurogroup είναι θετική για τη χώρα. Έτσι τη «διαβάζει» το σύνολο του παγκόσμιου Τύπου, έτσι την καταγράφουν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου και πιστώνεται στη χώρα. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, βήμα-βήμα, και στην καθημερινότητα των πολιτών και στην πραγματική οικονομία.

Απ’ όλο το πακέτο, που έχει και αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το κρίσιμο θέμα που καθυστέρησε για ώρες την τελική απόφαση ήταν η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Εκεί πετύχαμε την καλύτερη δυνατή λύση από όσες είχαν κατατεθεί στο τραπέζι του Eurogroup. Αρκεί να σας πω ότι πήραμε επιμήκυνση 10 χρόνια, όπως ζητούσε η Ελλάδα, υποστήριζαν οι Γάλλοι και πρότεινε ο ESM.

Όταν οι Γερμανοί μπήκαν με πρόταση -και επέμεναν επί ώρες- ώστε η επιμήκυνση αυτή να είναι το πολύ 3-5 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μετακινηθεί αρκετά, γιατί είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα υπέρ αυτού που τελικά αποφασίστηκε κι αυτό δείχνει τα εξής: Πρώτον, ότι όταν χτίζεις γερές συμμαχίες πάνω σε θετικά αποτελέσματα από τη δική σου πλευρά -και μιλώ για τη χώρα μας- τότε καταφέρνεις να μετακινήσεις και δύσκολους συνομιλητές, όπως είναι η γερμανική κυβέρνηση. Και δεύτερον, ότι αποδείχθηκε ότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι Σόιμπλε.

Το ουσιώδες για μένα είναι ότι μπαίνουμε στην αρχή μιας νέας περιόδου για τη χώρα και οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμεΗ συμφωνία για το Μακεδονικό και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup βάζουν την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο, η οποία έχει απαιτήσεις, νομίζω σταθεροποιεί την πολιτική κατάσταση στη χώρα, δίνει πόντους στην κυβέρνηση, αλλά τώρα χρειάζεται σοβαρότητα και δουλειά για να έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει έμπρακτα ότι νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και μπορούμε να απαλλαχθούμε από την άγρια επιτροπεία, ακριβώς γιατί βάλαμε τα πράγματα σε μια τροχιά ανάκαμψης

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι σταματάμε, πέρα από τα ψηφισμένα ήδη και συμφωνημένα μέτρα, δεν χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, η έγκριση του χθεσινού πακέτου ομολογεί ότι θα υπάρχει και δημοσιονομικό περίσσευμα τα επόμενα χρόνια, που θα δοθεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Χρειάζεται να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά για να μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να μειώσουμε την ανεργία.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε το πρότυπο της διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που μοίραζαν λεφτά που δεν υπήρχαν, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα και οδηγώντας στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Εδώ και καιρό, ιδίως μετά τον Σεπτέμβρη του ’15, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει έμπρακτα ότι νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, μοιράζει το αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης σε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και μπορούμε να απαλλαχθούμε από την άγρια επιτροπεία, ακριβώς γιατί βάλαμε τα πράγματα σε μια τροχιά ανάκαμψης.

Η ελάφρυνση του χρέους που πετύχαμε χθες θα δώσει μια μείωση τοκοχρεολυσίων 4 δισ. τον χρόνο, τα επόμενα 4 χρόνια, και άλλα 2,8 δισ. τα αμέσως επόμενα. Έχει, επίσης, μια παράγραφο, που δεν την έχουν προσέξει στις αναλύσεις, που λέει ότι μετά το 2032, έχοντας διασφαλίσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αν χρειαστούν και άλλα μέτρα μακροπρόθεσμα θα ληφθούν κι αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάντες, του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου, που ζητούσε μια δραστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, χαιρέτισαν τη χθεσινή απόφαση.

 

Αυτό που χρειαζόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σοβαρότητα και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα

Πιστεύω ότι οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θέλουν μείωση της ανεργίας, ανάκαμψη, επενδύσεις, δουλειές, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, στηριγμένη σε μετρήσιμο αποτέλεσμα, κι αυτό είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να αναμετρηθεί το πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώνει διαρκώς την αποτελεσματικότητά της. Χθες, με τη βούλα του Eurogroup ομόφωνα, διαπιστώθηκε ότι έχουν υλοποιηθεί και τα 88 προαπαιτούμενα. Σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις 3-5 προαπαιτούμενα παρέμεναν εκκρεμή, αλλά θεωρούνταν ότι κι αυτά θα υλοποιηθούν. Αυτό που χρειαζόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σοβαρότητα και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα.

Οι πολίτες, που δεν εκδηλώνονται με φανατισμό και ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, δεν ελκύονται από τα γιουρούσια και την πολύ υποκριτική εθνικοφροσύνη του Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι ευπρόσδεκτη η κριτική τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θα μετρήσουν είναι το φύλλο αγώνα στο τέλος της 4ετίας, όταν θα στηθούν οι κάλπες, σχετικά με το πού θα βρίσκονται η ανάπτυξη, η ανάκαμψη, η ανεργία, οι αμοιβές των εργαζομένων, πόσο θα έχει βελτιωθεί η διοίκηση, θα έχει ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και γενικά οι προοπτικές της χώρας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι το αμόκ «άντε να ρίξω αύριο τον Τσίπρα» τον έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο – Πρέπει να μπούμε σε μια περίοδο όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα εστιάσουν στον διάλογο και την αντιπαράθεση στα ζητούμενα του μέλλοντος

Νομίζω ότι οφείλει και ο Κυρ. Μητσοτάκης να συνειδητοποιήσει ότι το αμόκ «άντε να ρίξω αύριο τον Τσίπρα» τον έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό το νέο κύμα εθνικοφροσύνης, με προτροπές για προπηλακισμούς, θεωρώ ότι είναι τελείως αναντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής. Θα βλάψει και τη ΝΔ, όσο δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από αυτό, δε «ρίχνει» την κυβέρνηση, εκτρέφει το τέρας της άκρας Δεξιάς και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτήν.

Πρέπει να μπούμε σε μια περίοδο όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που θα είναι οι πρωταγωνιστές των δύο νέων υπό διαμόρφωση πόλων στο πολιτικό μας σκηνικό, θα πρέπει να εστιάσουν στον διάλογο και την αντιπαράθεση στα ζητούμενα του μέλλοντος.

Οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνται ήδη και διαμορφώνεται γρήγορα ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Οι δύο πλάκες είναι η απόφαση για το Μακεδονικό, που τέμνει οριζόντια το πολιτικό φάσμα, και η έξοδος από το μνημόνιο, που δημιουργεί μια νέα περίοδο για τη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει ο πνεύμονας ενός ευρύτατου προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου – Το γεγονός ότι η ΝΔ μετακινείται προς την ακροδεξιά δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει περισσότερους συνεργάτες και στον χώρο του δημοκρατικού Κέντρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται, συνεχίζοντας τα θετικά βήματα της τελευταίας περιόδου, να γίνει ο πνεύμονας ενός ευρύτατου προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου γύρω από το σχέδιο που χρειάζεται η χώρα για την επόμενη 5ετία και 10ετία.

Νομίζω ότι θα πρέπει να αναληφθούν και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο έντονες πρωτοβουλίες διαλόγου, πολιτικής και κοινωνικής διαβούλευσης, γύρω από αυτούς τους στόχους, ώστε οι μελλοντικές συμμαχίες να προκύψουν ορθολογικά. Να βάλουμε κάτω τους στόχους και με όσους συμφωνούν να έχουμε προεκλογικές συνεργασίες και με όσους συγκλίνουν να υπάρχει δυνατότητα συνεργασιών μετεκλογικά, με βάση την εντολή του λαού.

Ο στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα που θα πάρει την εντολή από τον λαό και θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες για αυτό.

Ο διάλογος θα καθορίσει τις συμμαχίες μας, δεν μπορώ να τις προδικάσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική παράδοση των ανοιγμάτων και με συνεργαζόμενους στα εκλογικά του ψηφοδέλτια και στις ευρωεκλογές. Και έχει αποφασίσει να το κάνει αυτό ακόμα πιο έντονα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το γεγονός ότι η ΝΔ μετακινείται πολύ προς την ακροδεξιά δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα σωστά ανοίγματα και με θετικά αποτελέσματα σε σχέση την ανάκαμψη της οικονομίας, να ηγεμονεύσει και να αποκτήσει περισσότερους συνεργάτες και στον χώρο του δημοκρατικού Κέντρου.

Είμαστε ανοιχτοί για τις κατάλληλες συνεργασίες προεκλογικές και μετεκλογικές, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες συγκλίσεις και κλίμα εμπιστοσύνης. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το φανατικό αντιΣΥΡΙΖΑ μένος έχει ρηγματωθεί πολύ, γιατί όσοι επιμένουν να το καλλιεργούν με υστερία στην Ελλάδα ανακαλύπτουν ότι είναι σαν τη μύγα μες το γάλα.

Αν στο ΚΙΝ.ΑΛ αποφασίσουν να ξεκολλήσουν επιτέλους από τη ΝΔ κι από την άγονη αντιπολίτευση και να ευθυγραμμιστούν με τη δυναμική που υπάρχει στους Ευρωσοσιαλιστές, τότε ανοίγει δρόμος

Η πανηγυρική δήλωση του Π. Καμμένου, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, για τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, δείχνει ότι όσοι σπεύδουν να πουν ότι όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό στη Βουλή θα πέσει η κυβέρνηση, μάλλον βιάζονται και θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Αυτό που λέω είναι ότι η διαφωνία, που είναι μεγάλη, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στο Μακεδονικό δεν είναι λόγος για να πέσει η κυβέρνηση. Και πιστεύω ότι και στους ΑΝΕΛ το αίσθημα ευθύνης για την ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της και να ενισχύσει τα θετικά της επιτεύγματα στο τέλος θα επικρατήσει.

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της ανάκαμψης και της εξωστρέφειας η βασική αντίθεση θα είναι μεταξύ συντήρησης και προόδου. Οι ΑΝΕΛ θα κληθούν να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα στο μετεκλογικό σκηνικό, με βάση τα αποτελέσματά τους.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών, και στο Μακεδονικό και στο θέμα της εξόδου από τα μνημόνια και της στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα. Χθες, για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών στο ΕΚ, Ούντο Μπούλμαν, πίεσε για μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους κι έχει χαιρετίσει από τους πρώτους την απόφαση για το Μακεδονικό.

Αν στο ΚΙΝ.ΑΛ αποφασίσουν να ξεκολλήσουν επιτέλους από τη ΝΔ κι από την άγονη αντιπολίτευση και να ευθυγραμμιστούν με τη δυναμική που υπάρχει στους Ευρωσοσιαλιστές, τότε ανοίγει δρόμος. Αν η Φ. Γεννηματά τελικά υιοθετεί τη γραμμή Βενιζέλου-Λοβέρδου τότε το ΚΙΝ.ΑΛ. θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συρρίκνωση-ενδεχομένως και εσωτερικές κρίσεις- και θα καταγράψει ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο