ΒίντεοΕκδηλώσειςΣΥΡΙΖΑ

«Πρόκληση για τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας – Για ένα Σύμφωνο ‘βιώσιμης σύγκλισης και ανάπτυξης’ με νέους ρεαλιστικούς κανόνες για τα ελλείμματα και μια ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του αυξημένου δημόσιου χρέους»

Ομιλία στο τριήμερο διαδικτυακό Συνέδριο της πολιτικής πρωτοβουλίας Sinistra per Un’ Altra Europa («Η Αριστερά για μιαν Άλλη Ευρώπη») της Ιταλίας

Ομιλία στο διαδικτυακό Συνέδριο «Το μάθημα του 2020: Ιδέες για το μέλλον. Σχεδόν ένα φεστιβάλ» που διοργανώθηκε στην Ιταλία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο τριήμερο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την πολιτική πρωτοβουλία Sinistra per Un’ Altra Europa («Η Αριστερά για μιαν Άλλη Ευρώπη») πραγματοποιήθηκαν 22 συζητήσεις – παρουσιάσεις με 108 καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, επιφανείς ακαδημαϊκοί, γιατροί, νομικοί, προοδευτικοί κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων (CGIL, CISL, FIOM), πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της Αριστεράς και του Καθολικού κόσμου (ΑRCI, ACLI), φεμινιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Casa delle Donne Roma, Priorità alla Scuola), η ιταλική στατιστική αρχή Istat, MKO και κοινωνικές οργανώσεις (Oxfam,  Mediterranea Saving Humans), οικονομικά και συνδικαλιστικά ιδρύματα σκέψης.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης, έλαβε μέρος ως βασικός ομιλητής στη συζήτηση με τίτλο «Για μια δομική αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση», στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Φραντσέσκο Σαρατσένο, καθηγητής οικονομικών στο Παρίσι και τη Ρώμη, η Σουζάνα Καμούσο, πρώην Γ.Γ. του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL, ο Μάρκο Ρεβέλι, εκ των ιδρυτών της πολιτικής κίνησης “Un’ Altra Europa Con Tsipras” («H Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ίσως ο πιο γνωστός διανοούμενος εν ζωή της ιταλικής Αριστεράς, ο Λούκα Καζαρίνι, ηγετικό στέλεχος  της Ιταλικής Αριστεράς, διασώστης μεταναστών με τη ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans και υποψήφιος βουλευτής της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», η Μαρτσέλα Κόρσι, πανεπιστημιακός και οικονομολόγος, μεταξύ άλλων, σύμβουλος της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του ΟΟΣΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε η Ρομπέρτα Φαντότσι, πρώην ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Τα ερωτήματα και τα θέματα που θέσατε παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι η πρωτοφανής σφοδρότητα της πανδημίας – έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση έναν αιώνα περίπου. Το δεύτερο αφορά στον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες. Θεωρώ πως η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής αλλαγών τόσο για την ίδια την Ευρώπη όσο και για κάθε χώρα χωριστά. Κι αυτό διότι πολύ απλά οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού όπως την κρίση του 2008. Η κρίση χρέους αντιμετωπίστηκε με μια τιμωρητική πολιτική απέναντι σε ορισμένες χώρες – η χώρα μου και ο ελληνικός λαός ήταν τα πειραματόζωα της πολιτικής Σόιμπλε. Αυτή την φορά ωστόσο έχουμε μια συμμετρική κρίση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.

 

Η αντίδραση της Ευρώπης μέχρι τώρα, παρότι ήταν αναγκασμένη να κινηθεί διαφορετικά σε σχέση με την κρίση του 2008, θυμίζει το: ‘’πολύ λίγα και πολύ αργά’’.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα θετικό βήμα. Διότι, για πρώτη φορά έχουμε σε τέτοια έκταση έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους – ένα είδος ευρωομολόγου και με ένα σημαντικό πόσο, 750 δισ. ευρώ. Το ύψος αυτό ωστόσο είναι ανεπαρκές σε σχέση με την έκταση της πανδημίας. Σχεδιάστηκε με βάση τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος ενώ ήδη μας χτυπά με σφοδρότητα το τρίτο κύμα.

 

Και δεύτερον, η υλοποίησή του συρρικνώθηκε από τους «ευρωτσιγκούνηδες» στο Συμβούλιο, με επικεφαλής τον κ. Ρούτε. Επιπλέον, παρατηρείται μια τρομακτική καθυστέρηση στην εφαρμογή και υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν δέκα κράτη μέλη που ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει και εγκρίνει τη συμφωνία για τους ίδιους πόρους.

Η άποψή μου είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και θετικό βήμα, είναι ανεπαρκές. Διότι, χρειαζόμαστε ένα διπλάσιο σε πόρους Ταμείο Ανάκαμψης, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Η συμμετρική κρίση της πανδημίας χτυπά ασύμμετρα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, πλήττοντας ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο.

 

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό πως αυτό που κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, έστω ανεπαρκές κι έστω με καθυστέρηση, να μην είναι για μια μόνο φορά – ‘’μία κι έξω’’. Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε μονιμότερους μηχανισμούς μεταβιβαστικών πληρωμών και αμοιβαιοποίησης στην Ευρώπη καθώς οι ήδη μεγάλες ανισότητες μέσα στην Ευρώπη, περιφερειακές και κοινωνικές, πολλαπλασιάζονται εκθετικά μέσω της πανδημίας.

 

Αυτή η ανάγκη μας φέρνει στην πρόκληση της αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας και μιας ευρωπαϊκής λύσης για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως και στην ανάγκη να αποκτήσουμε έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, έτσι ώστε όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής να εξετάσουμε και να προωθήσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

Προσωπικά υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό σύμφωνο βιώσιμης σύγκλισης και ανάπτυξης με αμοιβαιοποίηση του χρέους ή τουλάχιστον του κορονοχρέους και νέους ρεαλιστικούς κανόνες για τα ελλείμματα. Γιατί εάν επανέλθουν οι ίδιοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάκαμψη, θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο σκληρής λιτότητας και σε μια κρίση χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο, που θα είναι αποδιαρθρωτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αυτή τη στιγμή με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού από την ΕΚΤ, που ήταν ένα αναγκαστικό και θετικό βήμα, η ΕΚΤ διακρατά περίπου το 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους. Αυτό θα μπορούσε είτε να διαγραφεί, η πιο ριζοσπαστική θέση, είτε να μετατραπεί σε ομόλογα εις το διηνεκές, τα perpetual bonds. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να διευκολυνθεί η οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εμβολίων, του εμβολιασμού και της πατέντας των εμβολίων, θα αναφερθώ εν συντομία. Τα εμβόλια παρήχθησαν με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση. Μόλις λίγες μέρες πριν μας είπαν για το εμβόλιο της AstraZeneca, πως παρασκευάστηκε κατά 97% με δημόσια δαπάνη, κρατική και ευρωπαϊκή. Είναι πρωτοφανές, παράλογο, αδιανόητο, καταστροφικό, η δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανακάλυψη και την παραγωγή των εμβολίων να δημιουργεί αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα.

Αν δεν δαμάσουμε την πανδημία δεν θα ανακάμψει η κοινωνία και η οικονομία. Αυτό που  προέχει τώρα είναι η επιτάχυνση της παραγωγής και του εμβολιασμού σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άρση, έστω και προσωρινή, των δικαιωμάτων της πατέντας με βάση το άρθρο 31 της Συμφωνίας για τα TRIPS και με την ενεργοποίηση του άρθρου 122 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ζητούν: Η Νότια Αφρική και η Ινδία, πάνω από 100 κράτη μέλη, 60 νομπελίστες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του και δυστυχώς αρνούνται και μπλοκάρουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η ευρωπαϊκή ελίτ, με τη δογματική εμμονή και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πανδημία έδειξε και εξακολουθεί να δείχνει τα όρια του νεοφιλελεύθερου δόγματος, διαψεύδει τους μύθους του νεοφιλελευθερισμού και υπογραμμίζει τη σημασία των δημόσιων συστημάτων Υγείας, της δημόσιας ρύθμισης στην Υγεία. Με αυτή την έννοια αποτελεί πρόκληση για τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

 

Η Αριστερά της Ελλάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση το 2015 και είχε να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό μέτωπο που ήθελε να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό και καθοδηγούνταν από ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές και το δόγμα Σόιμπλε. Παρά τα λάθη, τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις που αναγκαστήκαμε να κάνουμε μπροστά σε έναν συντριπτικά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων για την Αριστερά, καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια, να πετύχουμε μια σοβαρή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, να μειώσουμε την ανεργία κατά 10%, να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ανάπτυξης.

 

Η κρίση της πανδημίας που χτύπησε συμμετρικά όχι μόνο την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία, ανάγκασε την Ευρώπη να δοκιμάσει μια αλλαγή παραδείγματος στην αντίδρασή της σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Όσα γίνονται μέχρι στιγμής ωστόσο είναι τελείως ανεπαρκή, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των καιρών και τις ανάγκες των πολιτών. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια κοινή αγορά. Χρειαζόμαστε εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η ενίσχυση του κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Κι αυτό απαιτεί ισχυρότερο κοινοτικό Προϋπολογισμό, μονιμότερη αμοιβαιοποίηση χρέους και έναρξη μεταβιβαστικών πληρωμών για μείωση των ανισοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η πρόκληση για την ευρωπαϊκή Αριστερά και για τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δυνάμεις της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο ισχυρή, πιο κοινωνική, πιο οικολογική. Αυτό το εγχείρημα απαιτεί να διαμορφωθούν αντίστοιχες συμμαχίες πιο ισχυρές σε κάθε χώρα. Και ελπίζω ειλικρινά, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, να υπάρχουν θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση και στην Ιταλία.

Σας ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο