Παρέμβαση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (BINTEO): «Να επενδύσουμε περισσότερα στο κοινό μας μέλλον. Να υιοθετήσουμε νέους πόρους με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ»

0

ΔΠΟ Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πήρε το λόγο στην συζήτηση για το «Επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jean Arthuis, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, Menda Stoyanova. Συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Gunther Oettinger.

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Πιστεύω ότι, όπως είπαν και οι συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στο κοινό μας μέλλον. Και από αυτό θα κερδίσουν όλα τα κράτη-μέλη, και τα κράτη-μέλη που είναι καθαροί εισφορείς. Γιατί είναι αδύνατον να κάνουμε περισσότερα μαζί με λιγότερα χρήματα.

Το ποσοστό του 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι το ελάχιστο που πρέπει να συμφωνηθεί από πλευράς ευρωκοινοβουλίου, και αυτή η αρραγής ενότητα πρέπει να μείνει μέχρι τέλους. Νομίζω ότι πρέπει να ενισχύσουμε πολιτικές όπως το Erasmus+ ή το Horizon2020να μην μειωθεί ούτε ένα ευρώ το κονδύλι για τις πολιτικές συνοχής και την κοινή αγροτική πολιτική. Και επειδή έχουν προστεθεί και νέοι στόχοι, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, της τρομοκρατικής απειλής, πρέπει και τα κράτη-μέλη να δώσουν περισσότερα. Θα τα πάρουν στο πολλαπλάσιο από έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει και να υιοθετήσουμε δυο τρεις τουλάχιστον νέους πόρους με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Από την φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος ή της κηροζίνης, ή από τον φόρο για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μπορούν να δώσουν σημαντικά έσοδα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και την ίδια ώρα να αποφύγουμε το «φορολογικό ντάμπινγκ». Κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, λοιπόν, και τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει όχι μόνο να στηρίξει τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά να είναι πιο φιλόδοξο και πιο απαιτητικό έτσι ώστε να «αντιρροπήσει» τις πιέσεις ορισμένων κρατών-μελών, οι οποίες έχουν μια πολύ εγωιστική προσέγγιση στην κοινή ευρωπαϊκή μας προσπάθεια. Θέλουν να δίνουν λίγα και να τα παίρνουν όλα».

https://www.youtube.com/watch?v=grT65UsWPbg

Share.

Leave A Reply