Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Εφικτό και απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση εντός του 2017»

0

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Α. Παπασταματίου – Στ. Χαρίτου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

 

 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είναι από μόνο του θετική είδηση

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είναι από μόνο του θετική είδηση. Η έναρξη της συζήτησης της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι, επίσης, μια θετική εξέλιξη και αυτό θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής ατζέντας.

Είναι κάτι που εμείς το φωνάζαμε από χρόνια, ότι δηλαδή η Ευρώπη πρέπει να φτιάξει τους δικούς της μηχανισμούς και δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζεται στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της κρίσεις. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει και θα προχωρήσει, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να μορφοποιηθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και το πού θα λογοδοτεί.

Θεωρώ ότι η δημιουργία αυτού του Ταμείου θα παίξει έναν ρόλο «ομπρέλας» και για μια άλλη εκκρεμότητα, που κι αυτή είναι θετική για τον πολίτη και μέχρι τώρα έχει φρενάρει: Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, το να έχει ο κάθε καταθέτης στην τράπεζα την ίδια προστασία, είτε είναι στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα.

Εμείς ως Ελλάδα, όταν θα φτιαχτεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δεν θα έχουμε ανάγκη ούτε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ούτε το ΔΝΤ, γιατί μέχρι τότε πιστεύω ότι θα τα έχουμε καταφέρει να βγούμε από το βαθύ πηγάδι της κρίσης, που μας έριξαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Δεν περιμένω ότι θα αλλάξει ιδιαίτερα η γερμανική οικονομική πολιτική, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο, επειδή φεύγει ο Σόιμπλε

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής και πολλά άλλα πράγματα, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της συνοχής της -κοινωνικής και περιφερειακής.

Τα τελευταία χρόνια, με αυτήν τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία δυνάμωσαν επικίνδυνα οι ανισότητες και μεγάλωσε η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, γεγονός που απειλεί το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δημιουργεί προϋποθέσεις και για ανάπτυξη εθνικισμών και κινημάτων απόσχισης εντός κρατών-μελών, με πρόσφατο το παράδειγμα της Καταλονίας και της Ισπανίας.

Σε μεγάλα κράτη, όπως είναι η Γερμανία που είναι το μεγαλύτερο κράτος-μέλος και το ισχυρότερο οικονομικά, είναι λάθος να περιμένει κανείς ότι η αλλαγή ενός προσώπου στο τιμόνι ενός τομέα -φεύγει ο Σόιμπλε, θα έρθει κάποιος άλλος- θα φέρει αυτομάτως και αλλαγές στην πολιτική.

Προσωπικά, δεν περιμένω ότι θα αλλάξει ιδιαίτερα η γερμανική οικονομική πολιτική επειδή φεύγει ο Σόιμπλε. Ούτε προς το καλύτερο, όπως μπορεί να ήλπιζαν μερικοί στην Αθήνα, ούτε προς το χειρότερο. Αντίθετα πιστεύω ότι, όπως και πριν, τον τελικό τόνο στις αποφάσεις τον έδινε η Μέρκελ, το ίδιο θα συνεχιστεί και τώρα, είτε στο τιμόνι είναι ένας φιλελεύθερος, είτε ένας χριστιανοδημοκράτης.

Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς – Πυκνώνουν οι θετικές αναφορές για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον Τσίπρα από τους ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα του πλανήτη

Η δική μας στρατηγική φέρνει ήδη αποτελέσματα και συνίσταται στο να υλοποιούμε τα συμφωνημένα, ώστε τον Αύγουστο του ’18 να βγούμε από το μνημόνιοτρέχουμε να ολοκληρώσουμε την 3η αξιολόγηση μέσα στο ’17, κάτι το οποίο είναι και εφικτό και απολύτως αναγκαίο, και αξιοποιούμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα και να μειωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ανεργία.

Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς και αυτό καθρεφτίζεται σε δύο δείκτες: Ο ένας είναι ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η 4ετία και απορρίπτει την επιδίωξη της ΝΔ για πρόωρες κάλπες και ο δεύτερος δείκτης, που ενοχλεί πολλούς στην ηγεσία της ΝΔ, είναι ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι θετικές αναφορές για την Ελλάδα, την οικονομία, την κυβέρνηση και τον Τσίπρα προσωπικά από τους ηγέτες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα του πλανήτη.

Κι ο λόγος είναι ο εξής: Έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, κάτι το οποίο εξηγεί και την πρόσκληση της ηγεσίας των ΗΠΑ στον Τσίπρα και την επίσκεψη που θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου, και μάλιστα με πολύ αναβαθμισμένο πρωτόκολλο και περιεχόμενο.

Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να τρέξει, για να βγούμε ταχύτερα από αυτό το πηγάδι της κρίσης

Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να τρέξει, για να βγούμε ταχύτερα από αυτό το πηγάδι της κρίσης. Αλλά γι’ αυτό όλοι μας, και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, πρέπει να μην ξεχνάμε μια πολύ ωραία αρχαία φράση, που λέει «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Πρέπει να βάλουμε ψηλά τον πήχη, και πιστεύω θα το πετύχουμε, ώστε στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου να ολοκληρώσουμε την 3η αξιολόγηση. Αυτό θα δώσει ένα σήμα, ότι τα πράγματα πια «κλειδώνουν» στην Ελλάδα προς μια θετική προοπτική και θα διευκολύνει και τις επενδύσεις.

Επίσης, μετά τη θετική απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, που «ξεκολλάει» την επένδυση από μια μακρά περίοδο αναμονής και αβεβαιότητας, νομίζω ότι πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε το σύνολο των αδειοδοτήσεων να βγει μέσα στο 2017, για να μπορέσουν το 2018 να αρχίσουν τα χωματουργικά.

Η συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου είναι ένα θετικό βήμα και ταυτόχρονα μια λυδία λίθος για ΝΔ και κόμματα Κέντρου, για να δείξουν πόσο φιλελεύθερα είναι στην πράξη

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα η Ελλάδα, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να αντιστοιχηθεί με όσα προβλέπουν ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επομένως, είναι ένα θετικό βήμα και είναι ταυτόχρονα και μία λυδία λίθος για να δούμε πόσο φιλελεύθερη στην πράξη είναι η ΝΔ και πόσο τα κόμματα του Κέντρου στηρίζουν στην πράξη τις διακηρύξεις τους. Πιστεύω ότι όσο πιο πλατιά είναι η πλειοψηφία που θα εγκρίνει αυτό το βήμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Και θα προτιμούσα να γίνει ένας διάλογος με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές, εύκολες συνθηματολογίες και υποκρισία. Με ενοχλεί, για παράδειγμα, το να στέλνει εξώδικο και να απειλεί με δίκες τον Γιάννη Ραγκούση η Ιερά Σύνοδος, για τα όσα είπε περί ομοφυλόφιλων ιερέων. Ας αφήσουμε επιτέλους τις υποκρισίες.

Share.

Leave A Reply