Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (βίντεο): «Οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες έχουν αυξηθεί. Ζητάμε από την Κομισιόν ισχυρότερη Πολιτική Συνοχής»

0

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Συζήτησης με τίτλο: «Μελλοντικές προοπτικές τεχνικής βοήθειας για την Πολιτική Συνοχής» (Έκθεση: Ruža Tomašić).

Ενώπιον της Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε η Αρμόδια Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κυρία Κρέτσου,

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις δυο Εκθέσεις του, ζητά ισχυρότερη Πολιτική Συνοχής. Ξέρω πολύ καλά ότι εσείς το θέλετε. Αλλά και μέσα στην Κομισιόν, υπάρχουν αρκετοί που δεν σας βοηθούν και τόσο.

Εμείς ζητάμε από την Κομισιόν να κάνει περισσότερα για την κοινωνική και περιφερειακή Συνοχή, γιατί, πολύ απλά, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο ή την Ανατολική Ευρώπη. Αφορά και φτωχές περιφέρειες μέσα και στα πιο ισχυρά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αφορά τα εκατομμύρια ανέργων και φτωχών και κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Χρειάζεται λοιπόν και περισσότερη τεχνική βοήθεια και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική Συνοχή. Γιατί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και ο όρος «Συνοχή» λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο στα κείμενα της Κομισιόν και ακόμη περισσότερο σε εκείνα του Συμβουλίου.

Ξέρω πολύ καλά, από την εμπειρία της χώρας μου, της Ελλάδας, ότι αξιοποιούμε ολοένα και πιο παραγωγικά αυτά τα κονδύλια και με τη δική σας συνδρομή. Και έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο, το Ευρωκοινοβούλιο, για να πιέσετε κι εσείς να κάνει και η Κομισιόν περισσότερα.

Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δέχθηκε ερώτηση με μπλε κάρτα από τον Τσέχο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Στάνισλαβ Πόλτσακ, ο οποίος είπε:

«Ευχαριστώ που δέχεστε την ερώτησή μου. Συμφωνώ μαζί σας ότι η τεχνική βοήθεια έχει ιδιαίτερη σημασία και ότι θα πρέπει να αυξηθούν και τα κονδύλια. Γνωρίζετε, όμως, ότι οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών εντείνονται. Μιλήσατε γι’ αυτές και οι διαφορές αυτές αυξάνονται -και μάλιστα στην ίδια χώρα πολλές φορές».

Ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε ως εξής:

«Ακριβώς αυτό επεσήμανα. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι διαφορές και οι ανισότητες, και οι περιφερειακές και οι κοινωνικές. Όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες, αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες. Για τον λόγο αυτόν, αν θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη, ευημερούσα, όπου όλοι να ωφελούνται από την εξέλιξή της, πρέπει η πολιτική Συνοχής να ενισχυθεί.  Όχι απλώς να συνεχιστεί και μετά το 2020, αλλά με περισσότερα κονδύλια και περισσότερη τεχνική βοήθεια. Για να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/PVN-yxmQKsc

Share.

Leave A Reply