Συν/ξη στο «Πρακτορείο FM»: «Στην καταστροφολογία του Κυρ. Μητσοτάκη απαντούν Γιούνκερ και Ντομπρόβσκις, με τις θετικές δηλώσεις τους για την Ελλάδα»

0

 

EP-051494D_PLENARYΣε σημερινή του συνέντευξη στο Πρακτορείο FM (Κ. Παπαδάκη –Σ. Παπαδοπούλου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, ήταν παρών σε μια συζήτηση που οργανώθηκε από την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαντώντας σε ερώτησή μου προανήγγειλε ουσιαστικά την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν σημειώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη πρόοδο.

Υπάρχουν σημάδια, που δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μια λύση-πακέτο. Ουδείς διανοείται ότι το θέμα αυτό επιτρέπεται να εμπλακεί σε νέες καθυστερήσεις μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου, που θα οδηγούσαν στο να χάσουμε το καλοκαίρι

Υπάρχουν σημάδια από πολλές πλευρές, που δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μια λύση-πακέτο, όχι μόνο για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης εγκαίρως, που θεωρείται δεδομένο και προεξοφλείται από όλους ότι θα συμβεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά πάμε και για τη συμφωνία προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που θα προσθέσουν άλλο ένα 20% ελάφρυνσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και που είναι το εισιτήριο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης κι ένα ισχυρό διαβατήριο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Ουδείς διανοείται ότι το θέμα αυτό επιτρέπεται να εμπλακεί σε νέες καθυστερήσεις και διελκυστίνδες μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης Βερολίνου, που θα οδηγούσαν στο να χάσουμε το καλοκαίρι.

Το μόνο ερώτημα που μένει είναι εάν θα ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η συμφωνία τη Δευτέρα ή εάν εκεί θα έχουμε ένα προσύμφωνο και θα παραπεμφθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις δεσμευτικές της νομικά λεπτομέρειες στον Ιούνιο. Εμείς, όπως είναι φανερό, εργαζόμαστε για το πρώτο σενάριο και νομίζω ότι το χθεσινό τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ συνιστά μια ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εμμονή της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταστροφολογία τούς εκθέτει. Έχει «κολλήσει η βελόνα τους» εκεί, γιατί δεν τους βγήκε το γιουρούσι

Στον κ. Μητσοτάκη και την εμμονή του στην καταστροφολογία απαντούν οι δικοί του. Ο κ. Ντομπρόβσκις, που είναι κορυφαίο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αρκετά σκληρός στα οικονομικά θέματα με νεοφιλελεύθερες απόψεις, είπε προχθές: «Εμπιστευτείτε την Ελλάδα, επενδύστε στην Ελλάδα, κάνει μεγάλη πρόοδο». Ο κ. Γιούνκερ, που ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη στήριξη και της ΝΔ στις Ευρωεκλογές του 2014, είπε χθες πολύ θετικά πράγματα επίσης για την πρόοδο της Ελλάδας. Επομένως, η εμμονή της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταστροφολογία τούς εκθέτει. Έχει «κολλήσει η βελόνα τους» εκεί, γιατί δεν τους βγήκε το γιουρούσι.

Κατά τα άλλα, επειδή σήμερα ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση του πακέτου των μέτρων και αντιμέτρων, περιμένω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας εξηγήσει γιατί δεν θα ψηφίσει την κατάργηση του αφορολόγητου για τους βουλευτές, που εξομοιώνει τους βουλευτές με όλους τους φορολογούμενους και γιατί δεν θα ψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροεφόδια, από το 24% στο 13%, με άμεση εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2017 και όχι το ’19 και το ’20. Πώς οι βουλευτές της ΝΔ θα το εξηγήσουν αυτό και ιδιαίτερα όσοι εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές; Γιατί δεν θα ψηφίσει τη μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους από το 22% στο 20%; Τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, την επιδότηση ενοικίου κατά 600 εκατ. ευρώ, όπως και των στεγαστικών δανείων, που θα ανακουφίσει πολλά νοικοκυριά; Δεν θέλει να ψηφίσει τα κακά, ας τα πούμε έτσι, μέτρα; Γιατί τότε δεν ψηφίζει τα αντίμετρα;

Χθες ο κ. Μοσκοβισί, σε μια συνάντηση που είχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, μάς είπε πως η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους συμφωνημένους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και το 2017 και το 2018 και ότι επομένως θεωρεί ότι θα εφαρμοστούν πακέτο και τα μέτρα και τα αντίμετρα. Επομένως, γιατί η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν σε αυτή τη λογική που τους εκθέτει διπλά; Κι αυτό γιατί χρεοκόπησαν τη χώρα, την έβαλαν στα μνημόνια, ψήφισαν το 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι του ’15, μας πίεζαν να κλείσουμε την αξιολόγηση και τώρα που πετύχαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό -που δεν έχει όμως πρόσθετα μέτρα, αλλά μέτρα και αντίμετρα δημοσιονομικά ουδέτερα και που οι πάντες στο εξωτερικό ανεξαρτήτως ιδεολογίας αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί- έχει «κολλήσει η βελόνα τους» στο να «πέσει» ο Τσίπρας. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να στεναχωριούνται όταν ακούν καλές ειδήσεις για την Ελλάδα.

Απέναντι στους Ναζί πρέπει να υπάρχει αντιφασιστικό μέτωπο – Κορυφαίο λάθος της ΝΔ, που για μικροκομματικούς λόγους πάει να κάνει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής τη ΧΑ

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική, ναζιστική οργάνωση. Ξεκίνησε μαχαιρώνοντας μετανάστες, προχώρησε στη δολοφονία του Φύσσα, δέρνει στους  δρόμους. Ο κ. Κασιδιάρης χαστούκισε την κα Κανέλλη, προχθές προπηλάκισε τον κ. Δένδια. Η θεωρία ότι και πάλι φταίει η Αριστερά, που δήθεν έστησε το επεισόδιο με τη ΧΑ για λόγους επικοινωνιακούς , είναι γελοία και επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Απέναντι στη ναζιστική ΧΑ πρέπει να υπάρχει τάφρος όλων των κοινοβουλευτικών δημοκρατικών κομμάτων. Απέναντι στους Ναζί πρέπει να υπάρχει αντιφασιστικό μέτωπο. Θεωρώ κορυφαίο λάθος αυτό της ΝΔ, που για μικροκομματικούς λόγους πάει να κάνει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής τη ΧΑ, με γελοίες θεωρίες ότι δήθεν υπάρχει σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΧΑ για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα. Άραγε, ήταν κι ο Δένδιας στο κόλπο;

Πρόκειται για παραβίαση κάθε έννοιας κοινής λογικής και νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα η ΝΔ διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος και επανέλθει στην κοίτη της καραμανλικής προσέγγισης, που μιλούσε για το άκρο της Χρυσής Αυγής, του ΛΑ.Ο.Σ., του Καρατζαφέρη, του Βορίδη, του Γεωργιάδη, τόσο το καλύτερο και για εκείνη.

Share.

Leave A Reply