Στο ΕΚ: «Τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού»

0

 

αρχείο λήψηςΠαρέμβαση Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι κάτοικοι της Λέσβου προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης γιατί έδειξαν ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου, καλύπτοντας τα ελλείμματα της Ευρώπης».

Κορίνα Κρέτσου: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) και στη Συζήτηση για τη νησιωτικότητα και τις νησιωτικές περιφέρειες, παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κυρία Κρέτσου, το άρθρο 174, παραμένει κενό γράμμα στην εφαρμογή πολιτικών που να ενισχύουν τη Συνοχή στις νησιωτικές περιοχές. Η Κομισιόν πρέπει να κάνει περισσότερα για τα νησιά της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου.

Η Λέσβος, ένα από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, με πληθυσμό 85 χιλιάδες κατοίκους, το 2015 υποδέχθηκε 500.000 πρόσφυγες. Κάτοικοι της Λέσβου -μαζί με την εθελόντρια και γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον– έχουν προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης γιατί σε αυτούς τους πρόσφυγες του πολέμου, έδειξαν ανθρωπιά και αλληλεγγύη, καλύπτοντας τα ελλείμματα της Ευρώπης.

Αλλά κι εσείς όμως θα πρέπει να κάνετε περισσότερα ως Κομισιόν. Γιατί αυτά τα νησιά είναι χώροι σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, με μεγάλα ελλείμματα υποδομών για τους κατοίκους, με τεράστιο κόστος μεταφορών και εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Όχι λόγια λοιπόν μόνο, αλλά έργα».

 

Απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη και άλλους ευρωβουλευτές, η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου είπε:

«…Ειδικά για την Ελλάδα, γνωρίζετε ότι πέρυσι ζήτησα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση εκεί. Και νομίζω ότι το γεγονός πως καταφέραμε να αλλάξουμε τη ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση 100% δείχνει πως κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για την Ελλάδα.

Συμφωνώ με τα όσα είπατε εδώ. Πάνω από 800.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα, μόνο μέσα στο 2015. Είναι τεράστιο βάρος αυτό για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να στηρίξει τη χώρα και να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Αλλά το θέμα έχει να κάνει και με τη διοικητική ικανότητα. Αναφερθήκατε στη Λέσβο… Εγώ συναντήθηκα με τους επικεφαλής του νησιού, με τις αρχές. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης. Υπάρχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, όπως για να φτιαχτούν κινητά νοσοκομεία, νηπιαγωγεία κ.λπ. Η Ιταλία από την άλλη, ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Ευρωπαϊκή επιτροπή, ήδη, έχει μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία.

Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέλω εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αδυναμίες των νησιών. Βλέπετε, μερικές χώρες, δυστυχώς, δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά σαν μια ξεχωριστή περίπτωση – η Ελλάδα, παρά τη Συνθήκη Προσχώρησης, ζήτησε να θεωρηθεί σαν μια ενιαία χώρα, σαν μια ενιαία κατάσταση να επικρατεί δηλαδή, σε ολόκληρη τη χώρα. Και να μην αντιμετωπίζονται, να μην θεωρούμε ότι τα νησιά πρέπει να τελούν υπό ειδικές συνθήκες.

Άλλες χώρες, η Γαλλία για παράδειγμα, στη Συμφωνία προσχώρησης, είπε ότι η Ρεϋνιόν, η Γουαδελούπη κ.λπ. έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές. Άρα λοιπόν, είναι θέμα επιμερισμένης ευθύνης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων – αυτό είναι ευθύνη 100% των χωρών-μελών.

Όπως είπα ήδη, υπάρχουν ειδικά μέσα, ειδικές «παρεκκλίσεις» που χρησιμοποιούνται. Αυτό που είναι σημαντικό για την επόμενη περίοδο, είναι να βελτιωθεί η Περιφερειακή πολιτική και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες όλων των περιοχών και να προλάβουμε τις εκπλήξεις του μέλλοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση αυτή. Να ξέρετε ότι είμαι στη διάθεσή σας».

Share.

Leave A Reply