Στο Κόκκινο: Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο από την ελίτ των Βρυξελλών

0

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Γ.Ανανδρανιστάκης), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο κ.Γιούνκερ πήρε λιγότερες ψήφους από αυτές που συνιστούν το άθροισμα των τριών πολιτικών δυνάμεων που τον υποστήριξαν, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι. Εκτιμώ ότι κάποιοι δεν τον ψήφισαν, διότι δεν τον βρήκαν επαρκώς δεξιό. Εμείς τον καταψηφίσαμε ως συνεχιστή της πολιτικής που έχει προκαλέσει την κρίση και τις ανισότητες και είπαμε ότι σε αυτά που υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει -κοινωνικό κράτος, διαφάνεια, δικαιώματα, μίνιμουμ κοινωνικό μισθό κ.ο.κ- θα τον ελέγχουμε καθημερινά. Η αλλαγή γραμμής πάντως κρίνεται στην πράξη. Προς το παρόν έχουμε μόνο μια ρητορική κάπως διαφορετική από εκείνη του Μπαρόζο, που ήταν απλά ένας αχυράνθρωπος. Ωστόσο, ο κ.Γιούνκερ δεν παύει να κινείται μέσα στις προδιαγραφές της κυβερνώσας ελίτ, ως σαρξ εκ της σαρκός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο

Η ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ενισχυμένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη θητεία -είχαμε 35 ευρωβουλευτές και σήμερα έχουμε 52. Το σημαντικότερο δε είναι, ότι αυτή η διεύρυνση δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική, με νέες δυνάμεις, όπως οι Ισπανοί Podemos. Η φωνή μας ακούγεται περισσότερο και πρέπει αυτό να το αξιοποιήσουμε. Παράλληλα βέβαια έχει αυξηθεί και η δύναμη της «πολύχρωμης» λαϊκίστικης Ακροδεξιάς. Σε γενικές γραμμές πάντως το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο από την ελίτ των Βρυξελλών, όπου κυριαρχεί μια πυραμίδα: οι κυβερνήσεις στην κορυφή, η Κομισιόν στη συνέχεια και κάπου στον πάτο το Κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θεωρώ επίσης ότι η δημοκρατία και η διαφάνεια θα είναι ψηλά στα αιτήματα πολλών δυνάμεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο -οπωσδήποτε και της Αριστεράς- γιατί το ζητούν πλέον οι πολίτες.  Κλειδί εντούτοις παραμένει η οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Η φυγή της Τρόικας είναι ευθύνη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης και η φυγή της Τρόικας είναι ευθύνη του ελληνικού λαού και πέφτει στους ώμους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να περιμένουμε να τεθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Όσοι θέλουν να απαλλαγούμε από την Τρόικα, ας ξέρουν ότι ο δρόμος είναι ένας: να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό άλλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και άλλη κυβέρνηση.

Η επιλογή του ΚΚΕ για αυτοαπομόνωση και ρήξη τούς οδήγησε στην ομάδα των φασιστών

ΤΟ ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, στην οποία μετείχε από την ίδρυσή της, και να μετακινηθεί στους μη Εγγεγραμμένους. Εκεί τη συντριπτική κυριαρχία -αριθμητική, επομένως και πολιτική- η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν. Προσωπικά, μου προκαλεί θλίψη, πολιτικά, η επιλογή του ΚΚΕ να φύγει από την Ευρωομάδα και να ενταχθεί στους μη Εγγεγραμμένους. Αυτή του η επιλογή του για αυτοαπομόνωση και ρήξη με όλα τα άλλα κόμματα της Αριστεράς που συναποτελούν την Ευρωομάδα εδώ και δεκαετίες (μεταξύ αυτών και κομμουνιστικά κόμματα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία) τους οδήγησε σε μια ομάδα που, κακά τα ψέματα, κυριαρχούν οι φασίστες.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ: 

http://stokokkino.gr/article/10173/D-Papadimoulis-I-antikatastasi-tou-mnimoniou-me-ena-sxedio-anasugkrotisis-einai-euthuni-tou-Ellinikou-laou-kai-peftei-stous-omous-tou-SURIZA

Share.

Leave A Reply